Окрім чиновників, Зеленський хоче люструвати тих, хто обіймав виборні посади

Окрім чиновників, Зеленський хоче люструвати тих, хто обіймав виборні посади

У "люстраційний список Зеленського" увійдуть, окрім усіх державних посадовців, які працювали з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року, також усі виборні посади — від сільських старост до президента України.

Така інформація міститься в уже опублікованому на сайті Верховної Ради законопроекті № 10444. Проект закону розглядатиме наступне скликання парламенту.

Тобто перевірятимуться кандидати у народні депутати України, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад,  кандидати на пост президента, кандидати на посади сільських, селищних, міських голів та старост.

У документі вказується, що Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост президента  або кандидата у нардепи за умови отримання ряду документів, у тому числі заяви про наявність відомостей про нього в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України "Про очищення влади".

Якщо кандидат надав недостовірні відомості про нього в реєстрі люстрованих, то ЦВК ухвалює рішення про скасування його реєстрації на пост президента або нардепа. 

В обгрунтуванні законопроекту повідомляється, що необхідність ухвалення подібного закону — це не тільки питання відновлення суспільної довіри до державної влади,  але й "питання державної безпеки".

Люстрація не торкнеться осіб, які визнані учасниками бойових дій під час проведення антитерористичної операції на Донбасі або тих посадовців, які звільнилися у цей період за власним бажанням. 

Президент Володимир Зеленський заявив про плани внести зміни до закону про очищення влади і внести у перелік посад, які підпадають під люстрацію, всіх представників влади, які керували країною з 2014 по 2019 роки.

"Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів, голову Верховної Ради, членів уряду, Генпрокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року", — сказав Зеленський. 

Фото: УНІАН