Президент хоче створити "зелений коридор" до Чорнобиля для туристів

Президент хоче створити "зелений коридор" до Чорнобиля для туристів

В Україні буде розроблено і прийнято Стратегію розвитку Чорнобильської зони як туристичного об'єкта.

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", передає прес-служба глави держави.

"Указ стане початком перетворення зони відчуження на одну з точок зростання нової України. Перш за все, ми створимо "зелений коридор" для туристів і приберемо передумови для корупції", — заявив Зеленський.

Крім того, згідно з указом, будуть прокладені нові туристичні маршрути, зокрема водним шляхом, побудовані нові КПП, а наявні відновлять і модернізують. Також будуть скасовані необґрунтовані обмеження і заборони, наприклад для відеозйомки.

Документом передбачено, що завдяки взаємодії мобільних операторів в Чорнобильській зоні поліпшиться зв'язок. Також Україна буде популяризувати туристичний Чорнобиль на міжнародних заходах, в яких братиме участь.

У той же час указ зобов'язує чиновників і правоохоронні органи погоджувати відвідування Чорнобильської зони протягом трьох календарних днів через електронний кабінет, а наявні електронні квитки будуть синхронізовані. У разі наявності підстав для відмови у візиті, людина повинна дізнаватися про це напередодні, а не на КПП.

Крім того, Україна планує надати можливість проводити в Чорнобильській зоні навчально-тренувальні заходи щодо запобігання та ліквідації аварій для партнерів з країн ЄС і НАТО.

Нагадаємо, сьогодні Євросоюз офіційно передав Україні в експлуатацію саркофаг над четвертим енергоблоком.

Фото: Офіс президента