Проблема допінгу вийшла за межі професійного спорту — експерт

Проблема допінгу вийшла за межі професійного спорту — експерт

Проблема спортивного допінгу вийшла за межі професійного спорту, і стероїди можна безконтрольно придбати у кожному другому спортклубі України. Про це в ефірі програми "РанокПРО"на Радіо Промінь розповів Андрій Бурда, засновник та керівник проєкту KULTURIZM.info.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Андрій Бурда наголосив, що необхідно чітко розмежовувати допінг та спортивне харчування, яке є у вільному доступі у всіх європейських країнах і яке можна без проблем купити у супермаркетах.

"Спортивне харчування — це додатки натурального походження, більшість з яких є побічною продукцією молокозаводів. Але у даному разі йдеться не про спортивне харчування, а про спортивний фармакологічний допінг, який можна безконтрольно придбати. Саме рух стероїдів та їхнє використання є проблемою", — стверджує експерт.

Він пояснив, що допінг завжди був присутній у спорті, як показує історія.

"Якщо раніше допінг перебував у колі лише професійних спортсменів і не виходив за межі професійного спорту, то зараз проблема у тому, що він вийшов за ці межі, і фактично у кожному другому спортклубі України у кожного другого-третього тренера можна придбати ці препарати нелегально, — ділиться інформацією Андрій Бурда. — Є чимало спільнот у соцмережах, інстаграм-сторінок, які рекламують це все. Це неконтрольований рух, який вийшов за межі професійної спільноти. Кожен, хто приходить в спортзал, хто хоче покращити себе швидко і має таку фантазію, може це отримати".

Він зауважує, що навіть професійні спортсмени залучені до індустрії поширення допінг-препаратів серед звичайних людей.

"Навіть професійні бодібілдери, які виступають на конкурсах, у себе на сторінках рекламують такі препарати. Ви можете написати спортсмену в особисті повідомлення і придбати у нього гормон росту або якісь інші препарати. Чимало з таких людей мають статус майстрів спорту України, виступають на всеукраїнських та міжнародних турнірах. Це абсолютно неконтрольований процес", — наголошує Андрій Бурда.

Експерт переконаний: навіть якщо ці препарати нешкідливі, проблемою є саме безконтрольність їхнього розповсюдження.

"Так само, як і з ліками, тут є проблема дозування. Якщо людина робить це безконтрольно, без нагляду лікаря, це може призводити до серйозних проблем. Тому тут ми маємо загрозу для здоров’я звичайних людей, які просто ведуться на рекламу, не розуміючи, які ці препарати можуть мати наслідки", — стверджує Андрій Бурда.

Раніше Європол провів спецоперацію проти спортивного допінгу у 33 країнах світу. До цієї зачистки долучилися і українські правоохоронці. Викриті 17 злочинних груп і 9 лабораторій, затримано 234 підозрюваних та відкрито понад 800 судових справ.

Фото pixabay.com