Якими є підсумки саміту Україна-ЄС ─ коментують експерти

Якими є підсумки саміту Україна-ЄС ─ коментують експерти

Виконавчий директор Українського центру європейської політики Любов Акуленко та експерт програм зовнішньої політики Центру Разумкова В’ячеслав Голуб в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували, якими є підсумки саміту Україна-Європейський Союз.
 
Ведучий:
Роман Коляда
 
"Підписання угод про макрофінансову допомогу — це не новина для мене. На саміті вони завжди підписують якісь такі речі, щоб показувати, що Європейський Союз надає Україні фінансову допомогу. Для мене було важливим те, що попередня команда виробила пріоритетні сфери, в яких завжди вимагала поглибленої співпраці. Враховуючи, що змінюється команда у Європейському Союзі і що в Україні такий перехідний період, у мене таке відчуття, що ці ідеї можуть просто загубитися. Сам факт, що ці ідеї не загубилися і згадані в декларації, крім того, що згадане наше промислове наближення, технічне регулювання, є позитивним. Проте закріпити в декларації — це одне, а для того, щоб отримати ці вигоди, має бути українська команда, яка буде активно працювати у всіх секторах", — зазначила Любов Акуленко.
 
Експертка вважає, що у президентської команди ще немає до кінця усвідомлення масштабу завдань у контексті Угоди про асоціацію.
 
"Єдине, що мене непокоїть: у президентської команди ще немає до кінця усвідомлення масштабу завдань, що потрібно дуже багато працювати всередині, що це має бути пріоритетом і для прем'єра, і для парламенту, що вже зараз потрібно розуміти, які комітети будуть ключовими для Угоди про асоціацію", — сказала вона.
 
В’ячеслав Голуб додав, що й саміт, окрім того, що підбив підсумки попередньої влади, прокладає шлях на майбутнє.
 
"Цей саміт, окрім того, що підбив підсумки попередньої влади, є дороговказом на майбутнє. Закріплено успіхи на проведення реформ, однак на Україні лежить відповідальність щодо продовження виконання умов Угоди про асоціацію, на посиленні темпів боротьби з корупцією. Крім того, у декларації визнано інтеграцію до двох союзів: єдиного цифрового ринку та енергетичного союзу, тобто прокладено шлях на майбутнє", — прокоментував він.

Зазначимо, що за результатами саміту Україна-Європейський Союз, який відбувся 8 липня у Києві, було підписано низку угод, які гарантують допомогу з боку ЄС для фінансування євроінтеграційних заходів на загальну суму 137 мільйонів євро.

Нагадаємо, що на саміті Україна-ЄС закликали Росію визнати відповідальність за збитий літак рейсу MH17.

Прослухати повну версію.


Фото ─ president.gov.ua