Білецький: якщо зараз дозволяти телемости, їздити до Москви, то закінчимо війною і окупацією

Білецький: якщо зараз дозволяти телемости, їздити до Москви, то закінчимо війною і окупацією

Як у таборі націоналістичних сил оцінюють останні події, особливо намір телеканалу NewsOne провести телеміст з Росією, та чому націоналісти не створили окремої політичної сили на позачергових виборах до парламенту, розповів Українському радіо лідер партії "Національний корпус", кандидат у депутати за списком Всеукраїнського об’єднання "Свобода", народний депутат Андрій Білецький.

Ведуча:

Світлана Мялик

— Значна частина політичних партій, які йдуть на дочасні вибори, громадськість, журналісти висловили свою позицію щодо намірів пропагандистського каналу "Россия 24" провести 12 липня телеміст з каналом NewsOne, який пов’язують із кумом Путіна Віктором Медведчуком. На анонс цього телемосту відреагували об’єднані націоналісти. Гучною заявою ви закликали президента Зеленського адекватно відреагувати, інакше "зеленим чоловічкам Кремля почнуть давати відповідь чорні чоловічки". Як ви загалом оцінюєте цю ситуацію?

— Треба починати з самої події. Абсурдна думка, що можна поговорити з простими людьми за допомогою державного російського каналу. Фактично, там давно знищені всі незалежні ЗМІ і вони не є медійними каналами, лише одиницями інформаційної зброї. Те, що була зроблена ця провокаційна спроба провести між російським каналом і російським каналом в Україні за російські гроші телеміст — це намір вести тут проросійську реваншистську політику.

— Згодом NewsOne скасував цей телеміст, а власник каналу Тарас Козак, близький до Медведчука, заявив про погрози фізичної розправи журналістам. Як сказав Зеленський пізніше, це був дешевий піар?

— Це не тільки дешевий піар, це речі, за які в цивілізованому суспільстві б’ють по обличчю, бо поки Козак (власник телеканалу NewsOne — ред.) розповідає про погрози фізичного насильства по відношенню до своїх співробітників, кожен день гинуть українські люди. Насправді фізичне насильство, але не по відношенню до російських громадян, стало нашою сумною реальністю. Воно є і це факт, але по відношенню до українців.

Що стосується адекватної відповіді влади, треба дивитись, що в нас відбувається останнім часом. Медведчук один раз їде до Росії, потім другий, потім вже проводить прямий телеміст. Що буде далі: він привезе Путіна прогулятися Києвом? Але Зеленський не реагував на абсолютно провокативні дії "Опозиційної платформи — За життя" і особисто Медведчука. І дочекався того часу, що ми майже отримали Кисельова в прямому ефірі на українському телеканалі. Що повинен зробити президент? Він повинен зібрати РНБО і ввести в дію рішення Верховної Ради про закриття проросійських каналів. Це мінімум. Паралельно з цим РНБО має розглянути питання телеканалу ZІК, чи не порушує це антимонопольного законодавства, коли більше половини новинних каналів країни перебуває в руках однієї людини.

— Але були ж сьогодні і заяви Зеленського, Данилюка, голови РНБО, керівника СБУ Баканова, який закликав провести засідання РНБО. Хіба ця реакція не була адекватна?

— Ні, абсолютно. По-перше, від президента ніхто не очікує роздумів вголос. Президент повинен діяти, а не розповідати, до чого це веде і хто що розколює. Ми в 2014 році дозволили Крим, російську весну в Харкові, окупацію Донбасу. Якщо зараз дозволяти пропаганду, телемости, їздити до Москви і тиснути руку Путіну і Мєдвєдєву, то ми закінчимо тим, чим закінчили в 2014 році: війною і окупацією.

Це чудово, що під тиском суспільства, який має мирний характер, NewsOne сказав, що скасовує цей телеміст. Але ми маємо вирішити не ситуацію, а проблему, а це  — проблема системи.

— Пане Андрію, націоналісти йдуть на вибори до Верховної Ради єдиним списком: "Національний корпус", "Свобода", "Правий сектор", "Українська добровольча армія", ОУН та КУН. Очолив список Олег Тягнибок, ви — другий номер у списку. Але всі очікували, що це буде об’єднання не на рівні списку, а потужної політичної сили. Чому цього не сталося?

— Ще в жовтні 2018 року я пропонував об’єднання довкола нової політичної сили. На початку червня 2019 року я знову звертався щодо об’єднання не просто навколо патріотичної сили, але й ветеранської. Але передчасні вибори не дають можливості швидко створити нову силу, фізично ми не встигли, бо це непрості і юридично, і внутрішньо перетворення, які треба було пройти. Зараз створено перший етап — ми об’єдналися офіційно на рівні списку, але в день висування всіма представниками списку було заявлено, що по закінченню цієї кампанії ми починаємо процес координації і подальшого об’єднання цих структур. В будь-якому разі, пройдемо ми, чи ні.

Для мене важливо, щоб це були не лише націоналісти, а й люди, які представляють ветеранів, воюючу сторону, інтереси волонтерських організацій, молодіжних проектів, зокрема культурних, спортивних, інтелектуальних.