КВУ про виборчу кампанію: аномальна кількість концертів, подарунковий шифер та 10-метрова статуя Христа

КВУ про виборчу кампанію: аномальна кількість концертів, подарунковий шифер та 10-метрова статуя Христа

Парламентська виборча кампанія цього року вирізняється величезною кількістю концертів та шоу-програм, подарунками виборцям у вигляді яєць та шиферу, а також встановленням 10-метрової статуї Ісуса Христа, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталія Чорна

"Виборча кампанія на цих дострокових парламентських виборах має всі ознаки, характерні й попереднім кампаніям. Перш за все, йдеться про використання технологій, що мають ознаки підкупу. Кандидати в народні депутати роздають товари та надають послуги, звісно, що в статусі кандидатів. Зазвичай це відбувається через благодійні фонди, причетність до яких висуванці заперечують, але за дивним збігом обставин фонди мають їхні імена", — розповідає Денис Рибачок. 

За його словами, протягом цих виборчих перегонів спостерігається аномально велика кількість концертів та шоу-програм: "Це пов’язано з тим, що на сьогодні ми маємо рекордну кількість акторів та співаків, які балотуються до парламенту. Особливість полягає ще й в тому, що раніше співаки були залучені до кампаній, як, наприклад, в 2012 році, як звичайні агітатори, але зараз самі співаки пішли в кандидати. На цих виборах ми маємо Олега Винника, Святослава Вакарчука, Михайла Поплавського, 95-ий квартал. І хоч агітаційні концерти не заборонені, але ключова річ у тому, що це таки агітація, яка має бути відображена у звітах партій".

Фото — Facebook Дениса Рибачка

Як зазначає Денис Рибачок, така ситуація склалася через суспільний запит: "Є запит громадян на такі події. Виборці готові були йти на розважальні шоу чи концерти, то чому політики мають сковувати себе етичними рамками?"

Що ж стосується безпосереднього підкупу, аналітик зазначає, що ця проблема гостро стоїть в одномандатних округах: "Ми бачимо цинічні речі, коли один кандидат роздавав яйця, бо він заступник керівника птахофабрики. Інші кандидати, пов’язані з будівельним бізнесом, роздають шифер на дахи. Є окремі кандидати, які на своєму окрузі возять лікарів з одного райцентру до іншого та попонують виборцям медичні послуги".

"Трапляються й абсурдні форми агітації. Наприклад, на Тернопільщині встановили 10-метрову статую Ісуса Христа. Сам кандидат брав участь в цьому дійстві, плюс на пам’ятнику зроблено напис про компанії, яка дала на це кошти", — розповідає Денис Рибачок.

Аналітик звертає увагу, що така практика не є нормальною: "Це не вписується у виборче законодавство й порушує питання заміни мажоритарної частини виборів. Її скасування не вирішить всіх проблем, але точно не буде такого цинічного підкупу громадян".

Слухати повну версію.

Олег Винник на концерті в рамках туру на підтримку однієї з політичних сил, фото — FB Михайла Поплавського