"Теплі" кредити, до 70% яких покриє держава, можна взяти до кінця осені — Держенергоефективність

"Теплі" кредити, до 70% яких покриє держава, можна взяти до кінця осені — Держенергоефективність

Уряд виділив додаткові 380 мільйонів гривень на "теплі" кредити для ОСББ та ЖБК, які можна буде оформити до 30 листопада та покрити 70% кредиту за рахунок державного бюджету. Про це Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності Роман Марецький.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Теплі" кредити, фінансовані державою, можуть видаватися на кілька опцій. Передусім йдеться про заміну котлів: встановлення будь-якого котла, який не використовує газ або електрику. Тоді ви отримаєте відшкодування 20% або, якщо ви субсидіант, тоді 35%. Також кредитується заміна енергоефективного обладнання та матеріалів — 35% від вартості, а якщо йдеться про ОСББ чи ЖБК, тоді від 40 до 70%", — розповідає Роман Марецький.

За його словами, на програму з державного бюджету з початку року було виділено 400 мільйонів гривень, які вже фактично вичерпані, тому що населення активно звертається по такі кредити: "І зараз уряд виділив додаткові 380 мільйонів гривень для фінансування "теплих" кредитів виключно для ОСББ та ЖБК. Це означає, що додатково до трьох тисяч ОСББ зможуть скористатися такими кредитами, а це понад 200 тисяч сімей, через які можна залучити до одного мільярда гривень на утеплення будинків".

Директор департаменту зазначає, що механізм отримання таких кредитів є простим: "Відповідно до постанови КМУ № 1056, ви можете звернутися до "Приватбанку", "Ощадбанку" чи "Укргазбанку", які здіснюють кредитування по ОСББ та ЖБК. Там вибрати ті чи інші заходи, наприклад, модернізацію системи освітлення, утеплення і т.д. Фішка "теплих" кредитів у тім, що ОСББ може здійснювати як копмлексну модернізацію будинку, так і окремі заходи".

Роман Марецький звертає увагу, що, працюючи з 2014 року, спостерігає постійне збільшення зацікавленості з боку громадян: "Раніше ОСББ лише пробували і брали невеликі кредити, тепер — комплексні. Тому коштів, які виділяються, постійно не вистачає. На безперебійне функціонування програми ми потребували біля двох мільярдів гривень, а отримали менше одного".

"Якщо ОСББ чи ЖБК хоче отримати такий кредит, то має до 30 листопада надати всі підтверджуючі документи, тому раджу не зволікати. Громадяни мають п'ять місяців, щоб вирішити всі свої проблеми", підсумував Роман Марецький.

Слухати повну версію.

ФОТО: Держенергоефективність