Політичні маніпуляції, які впливають на вибір ветеранів — аналізують експерти

Політичні маніпуляції, які впливають на вибір ветеранів — аналізують експерти

Ветеран-психотерапевт Тарас Ковалик та ветеран АТО Віталій Овчаренко в ефірі Українського радіо в рамках спецпроєкту "Еволюція виборця" проаналізували, як маніпуляції та дії політиків впливають на вибір військовослужбовців.

0:00 0:00
10
1x

"Однозначно, що маніпуляції, які застосовують до ветеранів чи військовослужбовців загалом, є. Особливо до ветеранів політики люблять апелювати фразами "Прийдіть і зробіть", "Захистимо" і так далі. Хоча, як на мене, ветерани не сильно відрізняються від інших категорій громадян, але, оскільки держава перебуває в стані війни, їх будуть окреслювати окремо. Ветерани дуже чутливі до почуття внутрішньої гідності і побоювання, що ця жертва буде знецінена, змушує їх голосувати проти когось чи чогось", — розповів Тарас Ковалик.

— Чим керуються ветерани на виборах?

"Не думаю, що сьогодні обіцянки політиків на щось впливають, адже в суспільстві відсутня довіра до них. На парламентських виборах, які відбудуться 21 липня, вже немає багато обіцянок. Тепер партії намагаються знаходити авторитетних ветеранів і затягувати їх до себе в політичну силу, бо за них голосуватимуть інші ветерани", — вважає Тарас Ковалик.

Віталій Овчаренко в свою чергу додає, що також керується наявністю у списку ветеранів: "Але я керуюсь наявністю тих ветеранів, яким можна довіряти, які мають воєнний досвід. Проте важливим є й напрямок партії, її вектор: якщо в нас війна, а партія закликає до миру з Росією, я за неї не голосуватиму. Також слідкую, щоб в прохідній частині списку були люди з багатьох регіонів. Але основне — це мова, зовнішньополітичний вектор партії, тобто ті фактори, які відводять нас від Росії".

Експерти заявляють й про важливість присутності людини, яка обіймає пост президента, разом з військовими на Сході: "Попередній президент часто приїжджав у прифронтову зону й привозив туди європейських та американських політиків. Він не має бути в зоні, де відбуваються активні бойові дії, але й не має маніпулювати виборцями. Його завдання — чітко сказати, що Росія є ворог і окупувала Донбас".

— Чим купують військових?

"Мені тяжко сказати про якісь матеріальні речі. Швидше, ветеранів можливо спокусити обіцянкою реформи збройних сил зсередини. Хоча й зараз можуть бути випадки обіцянок забезпечити солдата житлом", — каже Тарас Ковалик.

Він також звертає увагу, що в Україні є значна проблема з культурою самих виборців: "В мене є колеги-ветерани, які балотуються зараз до парламенту, і люди на округах кажуть їм: "А що ти нам запропонуєш, щоб ми за тебе проголосували?" Це проблема".

Психотерапевт розповідає про маніпуляції в соціологічних дослідженнях: "Було багато досліджень того, як голосували військові, куди зараховувалися всі, хто працює в тій зоні. Але далі від лінії фронту працюють і нацгвардійці, і поліція. Також останнім часом прийшло багато людей, які не воювали в 2014-15 роках і не бачили, як було раніше, що багато змінилось. Тепер є забезпечення, їжа, є оклад і багато іншого. Але їм мало і вони хочуть "всіх зробити".

Віталій Овчаренко додає, що протягом років війни Україна подолала дистанцію величезного розміру але ми воюємо і маємо швидше здобувати результати, якщо хочемо зберегти незалежність: "Багато в чому ми бачимо повернення старих кадрів, які були на фронті. Тому можливо багато голосували проти колишнього президента, бо боялись, що повернуться старі порядки".

Тарас Ковалик акцентує, що скандали з оборонкою також повпливали на політичний вибір багатьох ветеранів.

— Перестороги військових?

"Болючим є відчуття, що все зроблено намарно. Ми бачили кілька критичних моментів, коли нова влада робить заяви, а багато де в областях спілки ветеранів збираються і думають, що будемо робити з реваншем", — говорить Тарас Ковалик.

За його словами, його як ветерана тривожить, що люди, які зараз в команді президента, є розумними і знають про наслідки своїх дій: "Вони будуть перевіряти межі дозволеного. Всі думають, що наш ворог Росія з танками, а не говорять, що ворог — це ми самі. Це може призвести до того, що ми втратимо інституційність і розвалимо все зсередини".

Напередодні Тарас Ковалик та Віталій Овчаренко взяли участь в дискусії "Ветерани АТО/ООС реагують на політичні маніпуляції", організованій Українським радіо.

Читайте попередні матеріали: Як партії маніпулюють різними групами громадян — аналізують експерти

Спецпроект Українського радіо "Еволюція виборця" — це 20 аналітичних ефірів та 3 публічні заходи. Його основні завдання — аналізувати сучасні політтехнології та методи впливу, робити факт-чекінг заяв представників різних політичних сил, розвінчувати маніпуляції, міфи та фейки. Його мета — сприяти розвитку критичного мислення громадян, аби вони об'єктивно оцінювали те, що відбувається, та могли робити вільний, усвідомлений вибір.

Слухати всі ток-шоу.

Слухайте спецпроект у вівторок та четвер, початок о 18:10.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".