Дослідження показали, що українці підтримують українську музику — Костинський

Дослідження показали, що українці підтримують українську музику — Костинський

Соціологічне опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, показало, що українці готові слухати якісну музику українською мовою, розповів у програмі "Сьогодні.Зранку" член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. 

За результатами соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, які були представлені 25 червня, майже 80% громадян України надають перевагу українській мові в телеефірі та радіоефірі.

"Останні три роки ми поширюємо українську мову на радіо та телебаченні, поширюємо український та європейський контент на противагу російському. Раніше неможливо було зрозуміти, як ставиться до цього суспільство. Бо хоча ми й є державними менеджерами, для нас важливо, чи є суспільна підтримка, чи ні. Результати цього першого дослідження показали, що ми рухаємось в правильному напрямку", — розповів Сергій Костинський.

За його словами, в рамках дослідження було опитано більше двох тисяч респондентів всіх соціальних категорій у всіх регіонах, що дозволяє казати, що ці дані є правдивими: "Опитування не проводилися лише на тимчасово окупованих територіях. І воно показало, що українці підтримують українську мову, музику та українські програми".

"Третина респондентів повністю або частково задоволена українською музикою, яка лунає в ефірі. Ще 30% опитаних вважають, що ефір радіостанції поліпшився протягом останніх трьох років. Близько 60% респондентів підтримують політику державного протекціонізму, тобто впровадження національного україномовного продукту в ефірі телеканалу та радіостанції", — сказав член Нацради.

Як він звертає увагу, попри отримані дані керівники чи власники великих національних радіостанцій, які мають вплив на формування плейлистів українців, досі вважають, що україномовні пісні не є популярними: "Вони кажуть, що українці люблять слухати європейську, американську, російську музику і меншою мірою — українську. Я з цим абсолютно не погоджуюсь і апелюю до результатів дослідження: українці готові слухати якісну музику українською мовою".

"Люди, які мають право на таку думку, не розуміють, чому держава втручається в їхній бізнес і змушує ставити більше 60% передач та більше 35% музики державною мовою. Але разом з тим, вони згодні, що заборона для окремих артистів гастролювати в Україні дозволяє сформувати внутрішній ринок наших виконавців, які б співали українською мовою та могли заробляти тут".

Слухати повну версію.

ФОТО: Facebook Сергія Костинського