Центрвиборчком скасував реєстрацію Шарія та Клюєва кандидатами на вибори

Центрвиборчком скасував реєстрацію Шарія та Клюєва кандидатами на вибори

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію екс-чиновника часів Віктора Януковича Андрія Клюєва та блогера Анатолія Шарія як кандидатів у народні депутати.

Про це вчора ввечері повідомила прес-служба Центрвиборчкому.

Аргументами стало те, що свідки Державної охорони Віктора Януковича засвідчують, що Андрій Клюєв супроводжував колишнього президента під час перетину кордону з Росією.

Крім того, у грудні 2016 року Клюєв брав участь у засіданнях суду в Москві, а міжнародна пошта від слідчих неодноразово не доходила до Клюєва в Донецьку. До того ж, адвокати й сам Клюєв просили інформувати його за адресою у Московській області. 

За даними Служби безпеки України, Клюєв виїхав за межі території України у 2014 році, після цього офіційні пункти перетину кордону не перетинав.

Також одностайно ЦВК скасувала реєстрацію висуванця "Партії Шарія" Анатолія Шарія.

Підставою став лист СБУ від 3 липня, який засвідчує, що Шарій виїхав із України 24 січня 2012 року через пункт пропуску Зернове на територію РФ потягом "Ковель-Москва", після цього до України не повертався.

 

22 липня 2012 року Нідерланди проінформувала Генеральну прокуратуру України про наявність статусу біженця у Шарія.

Суди та правоохоронні органи протягом різних періодів отримували від Інтерполу інформацію про перебування особи у Нідерландах та Литві.

СБУ вважає, що Шарій не перебував на території України з 24 січня 2012 року.

Нагадаємо, 2 липня ЦВК зареєструвала колишнього депутата від "Партії регіонів" і екс-главу Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва кандидатом у депутати на вибори до Верховної Ради, які призначені на 21 липня. Верховний Суд заявив, що не зобов'язував ЦВК вносити Шарія та Клюєва до виборчих списків. Тим часом, у ГПУ обіцяють арештувати Клюєва та Кузьміна щойно вони перетнуть кордон.

Фото: ВВС