Радченко: внесення партії Саакашвілі до бюлетеня без жеребкування призвело до судового розгляду

Радченко: внесення партії Саакашвілі до бюлетеня без жеребкування призвело до судового розгляду

Внесення партії Міхеїла Саакашвілі "Рух нових сил" до бюлетеня без жеребкування призвело до судового розгляду. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко.

Ведуча:

Світлана Мялик

"Внесення партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі до виборчого бюлетеня під номером 22 без проведення нового жеребкування призвело до судових позовів. Сьогодні о 8:30 вже почалось засідання суду. Суд дав нам цілих 49 хвилин для того, аби написати відзив. Вчора о 18:11 зайшла ухвала суду, в якій був строк до 19:00, аби дати свої аргументи. Зараз у нас відбуваються засідання суду", — зазначив Євген Радченко.

Радченко зауважив, що Центральна виборча комісія вважає свої дії законними і обстоює свою правоту.

"Ми обстоюємо свою правоту. Ми вважаємо, що наші дії законні. На наше переконання, партія "Рух нових сил" неналежним чином оформила документи для подачі при реєстрації. ЦВК відмовила. "Рух нових сил" подав до суду і виграв. Ми виконали рішення суду. Ми зареєстрували. Після того виникло питання з жеребкуванням", — сказав він.

Радченко додав, що "Центральна виборча комісія спеціально скликала нараду з уповноважених представників політичних партій, суб’єктів виборчого процесу, з правом дорадчого голосу. Із присутніх представників 14 осіб висловилися за те, щоб не проводити пережеребкування, а троє висловилися за те, щоб проводити. Ми оцінювали цю ситуацію і з точки зору законності, і з точки зору того, чиї права і яких суб’єктів виборчого процесу будуть порушені".

Заступник голови ЦВК наголосив, якими аргументами оперує Центральна виборча комісія.

"Центральна виборча комісія виходила з кількових аргументів. Перший — політичні партії, які встигли прожеребкуватися і отримали свої номери, поукладали договори і почали вже передвиборчу агітацію з використанням цих номерів. Якби ми провели пережеребкування, ми б порушили інтереси та права тих партій, яких більше, ніж одна. Другий — це виборці. Виборці теж дивляться рекламу, дивляться агітацію і сприймають ці номери. Якби ми поміняли номери, це було б введенням виборців в оману", — прокоментував Радченко.

Інтерв’ю: Політичні погляди не мають для ЦВК жодного значення — Радченко

Зазначимо, 30 червня Центральна виборча комісія внесла партію "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі до виборчого бюлетеня на дострокових парламентських виборах. Партію включили до бюлетеня під номером 22 без проведення жеребкування.

Нагадаємо, 29 червня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відхилив апеляційну скаргу Центральної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у народні депутати від партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі.

25 червня Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва скасував постанову ЦВК про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати від політичної партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі та зобов'язав повторно розглянути подані політсилою документи.

Прослухати повну версію.

На фото — заступник голови ЦВК Євген Радченко