"Одного разу я випадково створив мем" — актор та телеведучий В’ячеслав Соломка

"Одного разу я випадково створив мем" — актор та телеведучий В’ячеслав Соломка

Про популярність, соцмережі та впізнаваність на вулицях в ефірі програми "Соціум.Com" на Радіо Промінь дискутував український актор та телеведучий В’ячеслав Соломка. 

Ведучі:

Ольга Бродська, Тетяна Кононенко

Чим ви зараз займаєтеся?

— Часто люди зустрічаються зі мною і перепитують: "Ну, ти ж на телеканалі "Україна" працюєш?" А я там вже більше двох років не працюю.

Спочатку я довго не міг позбутися шаблону, що я працюю ведучим "Підйому", хоча проєкт уже взагалі був закритий. Зараз я на жодному каналі не працюю, моє останнє місце роботи було на "Доброго ранку, Україно", яке виходило на "UA: Першому".

Ми з Женею Нікішиним та Сергієм Писаренком зробили антрепризу "Особливості національного кохання" і їздили з нею, періодично ми граємо цю виставу у різних містах України.

Ще є зйомки в кіно, але все-таки я, як ведучий, чекаю на черговий проєкт на телебаченні. Поки що я сам не знаю, що це буде.

А чогось хочеться?

— Звичайно.

У якому форматі, розважальному?

— Звичайно, мені не хочеться вести новини. Де я — а де новини?

Я хочу працювати в розважальному жанрі, в якому я працюю вже 7 років.

Чи справді ви у житті такий самий, як на екрані? Чи у вас є відповідний образ, який ви використовуєте у соціальних мережах, на телебаченні?

— Я собі нічого такого особливого не вигадував. Але кожна публічна людина все-таки має право трошечки відрізнятися від якогось екранного образу. Ті люди, які чують мене, чують мій голос, одразу уявляють мене в окулярах і в метелику. Але вибачте, коли 30 градусів спеки, я можу ходити без метелика.

Або сьогодні я їхав у метро. В метро я також не спускаюся в метелику, тому що так я можу спокійно сісти у куточку і читати те, що мені треба.

Вас впізнають у метро?

— Я можу по поглядах зрозуміти, що мене впізнали.

А як реагуєте?

— Адекватно реагую. Якщо мені кажуть приємне, то я їм дякую за це. А якщо кажуть неприємне і криво дивляться — реагую так само адекватно. Я ж не стодоларова купюра.

Сенс професії не в тому, щоб мене впізнавали. Це не найголовніше, чим я займаюся. Мені подобається моя робота телеведучого не через те, що мене впізнають, і не тому, що я популярний, Боже збав. Популярні — це наш президент, Маша Єфросініна та Сергій Притула. Ось це люди, яких уся країна знає.

Навесні проводилося опитування з приводу впізнаваності. Виявилося, що нашого колишнього президента, Петра Порошенка, на момент проведення опитування знали 96% українців. От що таке впізнаваність. Хто може не знати, хто у нас президент? Але, виявляється, 4% не знали, хто у нас президент.

Тому це абсолютно адекватна історія, що є люди, які не знають, хто такий Слава Соломка.

Чи ви прагнете популярності у соцмережах?

— Мені здається, що моя аудиторія, люди, з якими мені комфортніше спілкуватися, до яких мені комфортніше звертатися, усе-таки перебувають більше поза соціальними мережами, в офлайні. Але я розумію, що це уже невідворотний процес, і потроху доведеться переходити в онлайн і знаходити ті формати, які я зможу розміщувати в Ютубі, в Інстаграмі і так далі, тому що телебачення так чи інакше буде вмирати.

Пам’ятаю, одного разу я сам створив мем. Я зранку прокинувся, читаю на Фейсбуці у когось новину, що в Дубаї готуються до запуску безпілотного аеротаксі. Це просто космос, майбутнє вже прийшло до нас!

Кількома годинами потому я заїжджаю до моєї тітки, а вона дивиться телеканал "Київ", а там сидить ведуча, поруч з нею жіночка з якогось держспоживстандарту, а знизу підпис: "Як обрати сосиски та ковбасу". Я не витримав, мене це розсмішило. Я сфотографував це і виклав у соцмережі з підписом: "Зранку прочитав новини про те, що в Дубаї запускають аеротаксі. Вмикаю телевізор, а тут таке". Ця публікація набрала купу коментарів, лайків, репостів. Цю фотографію перетворили на мем.

Дійшло до того, що ввечері мені написала ведуча, яка була на цьому фото: "В’ячеславе, не будьте таким строгим до нас, ми працюємо над оновленням формату".

Слухай розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!