Що подивитись: комедійний детектив від Netflix "Загадкове вбивство"

Що подивитись: комедійний детектив від Netflix "Загадкове вбивство"

Чому варто подивитись комедію "Загадкове вбивство" з Дженніфер Еністон та Адамом Сендлером, в ефірі програми "Віра в кіно" на Радіо Промінь розповіла її ведуча Віра Сивачук

Ведуча:

Віра Сивачук

Усі знають, що таке "пляжний детектив" — така компактна книженція із закрученим сюжетом, яку можна читати, валяючись у піску під вигуки "Свіжі креветки! Гаряча кукурудза!"

Саме пляжний детектив вирішили зняти креативники стрімінгового сервісу Netflix і замовили детективну комедію "Загадкове вбивство". І недаремно: фільм встановив новий рекорд платформи — за перші три дні його подивилися понад 30 мільйонів глядачів.

Отож, "Загадкове вбивство", режисер Кайл Ньюачек, США, 2019 рік.

Сюжет

Головні герої, Нік та Одрі, святкують 15-у річницю шлюбу. Він — коп-невдаха, який завалює вже третій іспит на детектива, вона — перукарка, яка мріє про подорож до Європи і любить читати детективи. Нарешті Одрі дотискає чоловіка, і він бронює бюджетний тур до Європи. 6 годин у літаку — і подружжя відкриватиме Старий Світ із віконця автобуса економ-класу.

Аж ні. У літаку Одрі знайомиться з респектабельним британцем Джоном Кавендішем, і він — увага! — запрошує американців на яхту свого дядька мільярдера святкувати чи то нову пасію старого ловеласа, чи то нову версію заповіту. "Щось тут не те", — підозрюють Нік із Одрі. Але хто ж встоїть перед яхтою, повною шампанського і креветок?

І ось двоє наївних американців опиняються в компанії європейських селебритіз, а винуватець торжества тим часом падає від удару фамільного кинджалу.

Мотив є у кожного з присутніх, окрім Ніка та Одрі, звісна річ. Але підозра падає саме на них. І тепер цим двом любителям креветок і детективів доводиться рятуватися від двох бід: убивці і поліції.

Чому треба дивитись?

Це пародія на класичний детектив, доволі дотепна. Якщо ви, як головна героїня, фанат Агати Крісті, ви впізнаєте ситуації і персонажів і відчуєте "стьоб". Оці сімейні кинджали, які орудують у темряві, розкішні яхти та експреси, де втілюються великі помсти, готичні бібліотеки, де зникає останній свідок… І в цьому світі вишуканих злочинців з книжок опиняються двоє простакуватих американців.

Але все як у кіно: ці двоє втруть носа вищому світу не гірше Еркюля Пуаро.

Сам сюжет також "насмиканий" з детективів Агати Крісті. Це суміш "Східного експресу" та "Смерті на Нілі". І наче все як треба: і перша підозра веде не туди, і кровожерливий убивця дихає в потилицю, і ланцюжок подій змушує поворушити сірими клітинами. Тільки не цього разу.

У цьому фільмі комедія вбила детектив своїми жартами про шлюб, кар’єру, гроші і життя. І хоча їй далеко до першокласної комедії, детективна лінія посунулася на другий план. Ну вибачте, не можу я серйозно сприймати слідство, яке ведуть герої Адама Сендлера та Дженніфер Еністон.