Позиція Клімкіна у контексті ситуації з ПАРЄ є прозорою та професійною — Магда

Позиція Клімкіна у контексті ситуації з ПАРЄ є прозорою та професійною — Магда

Позиція глави Міністерства закордонних справ Павла Клімкіна у контексті ситуації з Парламентською асамблеєю Ради Європи є прозорою та професійною, переконаний директор Інституту світової політики Євген Магда. в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він також прокоментував звернення до Верховної Ради про відкликання спостерігачів ПАРЄ.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"По спостерігачах ПАРЄ ситуація, на мою думку, очевидна, бо Росія, як на мене, намагатиметься компенсувати час відсутності своєї делегації у ПАРЄ і тому намагатиметься наситити своїми спостерігачами, союзниками максимально", — зазначив Євген Магда.

Магда додав, що "те, що Швеція, приєдналася до групи країн, які здійснили демарш після повернення російської делегації до сесійної зали ПАРЄ, це плюс. Але Україні зараз дуже важливо сформувати механізм підтримки".

 

Читайте також: ПАРЄ втратила моральне право брати участь в українських виборах — Береза

На думку експерта, позиція глави МЗС Павла Клімкіна у контексті ситуації з ПАРЄ є прозорою та професійною.

"Як на мене, позиція міністра закордонних справ у цьому питанні, яке стало конфліктним, не лише більш прозора, але і більш професійна. Прагнення Володимира Зеленського накласти дисциплінарне стягнення на міністра закордонних справ — це вперше за 28 років незалежної історії України. І я думаю, що це не межа", — сказав він.

Магда також вважає, що "Клімкін йде у відпустку для того, щоб не лише вести якусь політичну діяльність, а щоб дати можливість співпрацювати Офісу президента та Міністерству закордонних справ. Вони мають виконувати функцію дипломатичного відомства. У цьому немає трагедії чи драми".

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи 26 червня погодилася повернути делегацію Росії без жодних санкцій.

Як повідомив голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв, Парламентський комітет у закордонних справах рекомендував Верховній Раді призупинити участь української делегації у роботі ПАРЄ до отримання висновків Венеціанської комісії, а також закликав відкликати запрошення для спостерігачів на дострокові парламентські вибори в Україні.

Президент України Зеленський висловив обурення з приводу дій міністра закордонних справ Павла Клімкіна, який, не порадившись з главою держави, відповів на ноту Росії щодо полонених моряків, заявивши, що пропозиція РФ судити моряків в Україні за російським законодавством "загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів".

1 липня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що припиняє працювати на посаді глави МЗС та йде у "політичну відпустку".

Прослухати повну версію.

На фото — Павло Клімкін, Reuters