Переваги та недоліки нового ринку електроенергії — коментує Бабій

Переваги та недоліки нового ринку електроенергії — коментує Бабій

Депутатка Київської облради від фракції "Самопоміч" Ольга Бабій в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментувала переваги та недоліки нового ринку електроенергії.

Ведучий:

Роман Коляда

"Технічно все виглядає нормально, все працює. Але реально говорити про технічну спроможність ринку ми зможемо за 2-3 доби. Основні застереження, які ми висловлювали, були щодо ціни. Ми вже зараз бачимо, що та ціна, яка виставлялася на торгах по різних типах генерації є різною, і яка середня ціна електроенергії сформується, ми не можемо зараз знати. Наразі ми бачимо, що вже є невелике зростання ціни, яка для промисловості може бути в межах 10-15%. Якою буде ціна за результатами торгів і повного продажу та реалізації за 3 дні, ми сказати не можемо, але зростання ціни буде. Основне застереження, яке було до запуску ринку, це те, що ми були не готові до регулювання ціни", — зазначила Ольга Бабій.

Бабій зауважила, що перевага нової моделі ринку у тому, що вона зруйнувала монополію обленерго.

"Перевага нової моделі ринку у тому, що вона зруйнувала монополію обленерго. З 1 січня ми окремо купуємо послугу розподілу в обленерго і окремо купуємо виготовлену електроенергію. Електроенергію, яку ми купуємо на ринку, складається з 3 джерел: атомна енергетика, а також теплова та газова енергетика", — сказала вона.

Депутат також додала, що "головна загроза від олігархів полягає у регулюванні, тобто відсутності антимонопольного законодавства, яке не дозволить групі компаній ДТЕК маніпулювати цінами на ринку".

Читайте також: Запуск ринку електроенергії спричинить зростання цін — Прудка

Зазначимо, з 1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у 2017 році. 30 червня відбулися перші торги на ринку.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com