Порушення близького зору може бути симптомом ботулізму — лікар-інфекціоніст

Порушення близького зору може бути симптомом ботулізму — лікар-інфекціоніст

Що таке ботулізм, як вберегтись від нього та як зрозуміти, що ви хворі, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповів лікар-інфекціоніст Юрій Жихарєв.

Ведуча:

Ірина Коваль

Літо. Так хочеться зібратися з друзями, купити в’яленої чи копченої рибки — і на природу. Біжите після роботи — неймовірна спека, а думки — лише про вихідні. І тут, біля метро — рибка. Домашня, гарна і така ароматна. Ви не можете собі відмовити і купуєте в очікуванні вікенду. Як думаєте, яким буде продовження цієї історії?

Щоліта ми, українці, маємо закрутити якомога більше баночок для того, щоб узимку було що їсти. В хід іде все: огірки, гриби, томати, риба та м'ясо. Це, звичайно, дуже смачно, хоча не завжди корисно. А іноді й небезпечно.

У цих двох історій може бути однаковий фінал.

Є стереотип, нібито ботулізм — це не дуже поширена хвороба, тому більшості українців вона не загрожує.

"Хоча ботулізм традиційно відносять до інфекційних захворювань, фактично, це харчове отруєння, яке може призводити до тяжких наслідків. Це отруєння нейротропною отрутою, тобто токсином, який виробляють бактерії ботулізму, що накопичуються в харчових продуктах", — пояснив Юрій Жихарєв.

Лікар зазначив, що особливістю цих мікробів є те, що вони розвиваються без доступу кисню, тому найбільш небезпечними продуктами у цій ситуацій є саме ті, які зберігаються у непроникній упаковці, наприклад, бляшанках і консервних банках.

"Загалом, це домашня консервація: м’ясні консерви домашнього виготовлення, часто гриби, іноді овочеві консерви, — перелічує інфекціоніст. — У наших українських реаліях велика небезпека — це в’ялена чи слабопідкопчена риба, в якій також накопичується токсин ботулізму. Тому коли ви купуєте рибку десь на базарі, ви маєте розуміти, що це потенційно небезпечно для вас".

Юрій Жихарєв наголосив, що симптоми ботулізму не схожі на харчове отруєння. Саме через це люди рідко пов’язують симптоми з чимось, що вони їли напередодні, і не звертаються до лікаря вчасно.

"Люди шукають симптоми отруєння з боку шлунково-кишкового тракту: діарея, нудота, біль у животі. Але при ботулізмі усе не зовсім так, — зазначає лікар. — Це нейротропна отрута, яка уражає нервову систему, тому перші симптоми можуть бути одразу з боку нервової системи. Один з найбільш характерних симптомів — це порушення близького зору, тобто ви не можете читати текст, не можете побачити, що у вас на телефоні, але вдалині ви бачите досить добре".

Юрій Жихарєв наголосив, що при вчасному зверненні до лікаря людину можна врятувати без жодних наслідків для її здоров’я.

"Якщо людина пізно звертається, якщо вона декілька днів буде вдома лікуватися народними методами і вже на третій-четвертий день звернеться до лікарні, допомогти їй буде вже набагато складніше", — розповів інфекціоніст.

Щороку в Україні фіксується в середньому 170 випадків ботулізму.

За даними МОЗ, від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, через що захворіла 51 людина.