Черненко: другий етап медичної реформи — це не стільки діагностика, скільки реально лікування

Черненко: другий етап медичної реформи — це не стільки діагностика, скільки реально лікування

Другий етап медичної реформи — це не стільки діагностика, скільки реально лікування, переконана експертка Центру підтримки реформ при Кабінеті міністрів Зоряна Черненко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона прокоментувала, що варто очікувати від другого етапу медичної реформи.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Спочатку йшла мова про те, що ми запускаємо перший рівень реформи, який передбачає, що всі українці підписують декларацію з лікарем. Гроші, які закладалися на первинку, закладалися і на базову діагностику, яка, на жаль, на сьогодні там не здійснюється. Це означає, що ще є серйозна робота з первинкою і що реформа первинної ланки не є завершеною", — зазначила Зоряна Черненко.

Експертка додала, що другий етап медичної реформи передбачає складну діагностику.

"Коли ми говорили, що кошти виділяються на діагностику на вторинці, тобто складні діагностичні процедури, котрі лікарі мають робити на вторинці, ми говорили, що це складова другого етапу реформи, який полягає не лише у складній діагностиці. Він полягає у правильному направленні до вузького спеціаліста", — сказала вона.

Черненко зауважила, що "другий етап реформи — це не стільки діагностика, скільки реально лікування, тобто проведення маніпуляцій та безпосередньо лікування серйозних захворювань, хоча б денний стаціонар".

Зазначимо, з 1 липня в Україні розпочинається другий етап медичної реформи. Медичні заклади, які підписали договір з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю фінансування. Також набуває чинності перелік послуг, які входять до гарантованої первинної медичної допомоги та оплачуються державою.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com