МОЗ пропонує законопроект щодо обмеження куріння електронних сигарет — аналізує експерт

МОЗ пропонує законопроект щодо обмеження куріння електронних сигарет — аналізує експерт

Експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" проаналізував проект закону з новими обмеженнями для курців, який запропонувало Міністество охорони здоров’я України.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

"Зараз досить поширеними стали тютюнові вироби для нагрівання. Фактично це той самий тютюн, але за допомогою електронних пристроїв там формально не виникає процес згорання, а нагрівання, і у результаті виділяється нікотин та інші речовини, які вдихаються курцем. Це також шкідливо", — зазначив Костянтин Красовський.

Експерт зауважив, що відповідно до чинного законодавства, тютюнові вироби для нагрівання не входять до переліку тютюнових виробів.

"Враховуючи те, що у чинному законодавстві є досить недолуге визначення, що таке "куріння" та "тютюнові вироби", виробники знайшли шпаринку, що формально у цьому переліку виробів для нагрівання немає, і тому такі вироби курять в кафе, бо, з точки зору закону, це не куріння. Крім того, для них ставки акцизу є меншими. І це лише одна риса законопроекту МОЗ, який спрямований на те, аби в Україні у межах процесу євроінтеграції були апробовані положення європейської директиви, яка була ухвалена ще у 2014 році і яка вже діє у всіх 27 країнах Європейського Союзу", — сказав він.

Красовський зауважив, що новий законопроект не стосується куріння у громадських місцях.

Зазначимо, в Україні незабаром можуть встановити загальні обмеження на куріння тютюну в усіх наявних формах, включаючи електронні сигарети, а також системи нагрівання тютюну. Відповідні зміни містить проект закону, який днями оприлюднили для ознайомлення чиновники МОЗ.

Окрім того, документ пропонує повністю змінити формулювання "куріння тютюнових виробів", під яким наразі мається на увазі "процес згоряння тютюну". У новій версії під курінням варто розуміти будь-яку дію, яка призводить до нагрівання, тління, згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюються дим або аерозоль (пара, туман тощо).

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com