Глава УКГЦ планує поговорити з Папою Римським про патріархат — ЗМІ

Глава УКГЦ планує поговорити з Папою Римським про патріархат — ЗМІ

Глава Української греко-католицької церкви верховний єпископ Києво-Галицький, митрополит Київський Святослав (Шевчук) планує поговорити з Папою Римським Франциском про патріархат. 

Про це він повідомив в інтерв’ю виданню RISU.

"Для нас патріархат — це не є лише якийсь титул чи звання, а передусім спосіб існування. Очевидно, що ми є в сопричасті з Апостольською Столицею, але центр глобальної єдності нашої Церкви відбувається через Предстоятеля. Тому наші єпископи з усього світу відповідають не лише за свою єпархію, але за всю нашу Церкву в усьому світі. Тобто, коли потрібно обрати нового єпископа для Австралії, то наші єпископи з усього світу шукають найкращого кандидата і голосують за цей вибір. Тож це є спосіб існування як патріаршої Церкви", —сказав глава УКПЦ.

Окрім того,  Святослав зауважив, що миро для всієї УГКЦ освячується в Києві, зауваживши, що "ми не беремо миро з Ватикану чи будь-де. Глава Церкви освячує миро у Києві, а потім воно розходиться по світу".

"Тому ми кажемо, що патріархат будується, бо він не дається, а його визнають. З нашого боку ми робимо все для того, щоб функціонувати як патріарша Церква. А питання визнання (не створення чи проголошення) – це є питання, яке належить до рішення Вселенського Архиєрея, і ми поважаємо свободу його рішення»,—  прокоментував він.

Зазначимо, що Папа Римський Франциск запросив до Рима главу Української греко-католицької церкви блаженнішого Святослава (Шевчука), членів постійного синоду та митрополитів УГКЦ, щоб провести спільну робочу зустріч. Зустріч заплановано на 5-6 липня 2019 року.

На фото — глава УГКЦ Святослав, facebook.com