"Філаретові здається, що зараз щось на кшталт 1992 року, коли його всі покинули" — архієпископ Євстратій

"Філаретові здається, що зараз щось на кшталт 1992 року, коли його всі покинули" — архієпископ Євстратій

Про те, чому Московський патріархат не визнає агресію Російської Федерації та чому Філарет став "розкольником", в ефірі програми "Війна і мир" на Українському радіо розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря, речник Київської митрополії Православної церкви України.

Ведучі:

Євген Степаненко, Юрій Макаров

Про Московський патріархат та війну

Архієпископ Євстратій зазначив, що історично православна церква розділяє ставлення до війни у двох площинах: внутрішнього, громадянського конфлікту та реальної агресії, коли людям доводиться ставати на захист своєї землі від нападників.

У першому разі церква категорично наполягає на якнайшвидшому припиненні збройного протистояння та знаходженні мирного вирішення конфлікту, пояснює архієпископ. В умовах зовнішнього конфлікту церква навпаки, підтримує воїнів, які захищають свою державу, і насамперед закликає до захисту своєї землі та свого народу.

"З цього стає зрозуміло, чому Московський патріархат залишається єдиною конфесією в Україні, яка досі говорить про громадянську війну та громадянський конфлікт, хоча всі інші конфесії давно визнали факт російської агресії. Тому що якщо Московський патріархат визнає це російською агресією, відповідно, вони будуть вимушені застосувати другий спосіб реагування на воєнні події. А так вони вважають за можливе і моральне говорити про те, що треба скласти зброю, примиритися, припинити військовий опір і так далі, таким чином фактично беручи ту сторону, яка зацікавлена в капітуляції України", — пояснив архієпископ.

При цьому архієпископ Євстратій зазначає, що церква Московського патріархату існує у двох вимірах: богословському і людському. Так само, як і будь-яка інші помісна православна церква, вона має ту ж традицію, обряд і служіння, те ж богослов’я, зауважує архієпископ.

"Це все — те, що нас єднає, — провадить він. — Коли ж ми говоримо про Московську патріархію як діючу релігійну організацію, як структуру, то очевидно, це є структура тісно пов’язана з Російською Федерацією як державою, безпосередньо пов’язана з діючим керівництвом Російської Федерації, і, відповідно, яка має свій керівний центр у країні, яка здійснила агресію проти України. Тут ми маємо реагувати, і ми не маємо вдавати, що нічого не відбувається".

Про Філарета

Стосовно того, чому патріарх Філарет зараз відступився від ідеї створення єдиної помісної української церкви і намагається відновити УПЦ Київського патріархату, архієпископ Євстратій відповідає, що, на його думку, причина у вікових змінах. Тому що за заслугами та внеском у боротьбу за автокефалію не можна назвати нікого, хто зробив би більше, аніж Філарет, зазначає архієпископ.

"Дуже тяжко в такому віці сприймати нові реалії, особливо коли вони склалися в такий дуже драматичний спосіб, — розповідає Євстратій Зоря. — Коли патріарх почав говорити, що все це добре, але ми є Київський патріархат, я є патріарх, а ось це все, митрополит — це для зовнішнього світу, ми спочатку думали, що це, можливо, якесь нерозуміння ситуації, намагалися переконати, що "Ваша Святосте, ці ваші ідеї та ваші думки ніхто не підтримує". Він особисто мені казав: "Ви молодий, ви не розумієте. Мене підтримує церква та мене підтримує народ".

Архієпископ Євстратій розповів, що хоча у публічну площину цей конфлікт почав виходити вже у середині травня, насправді, зачатки його існували значно раніше.

"Він ще за кілька місяців казав нам: "Я вийду до преси, я скажу, і народ підніметься за патріарха", — ділиться архієпископ.

Читайте також – Філарет: не хочу ніякого розколу, але ПЦУ може відокремитися

Архієпископ Євстратій припускає, що патріарх Філарет зараз живе більше у минулих реаліях, аніж сучасних. Раніше Москва намагалася усунути патріарха від керівництва, щоб зруйнувати українську церкву, а отже, якщо його зараз усувають від керівництва, це однозначно дії на користь Москви для руйнації української церкви.

"І на ньому лежить місія від Бога захищати українську церкву від руйнування, і всі ті, хто виступають проти нього, таким чином руйнують українську церкву, — розмірковує архієпископ Євстратій. — Йому здається, що зараз щось на кшталт 1992 року, він часто це повторює: "Тоді мене всі залишили, але ми перемогли і збудували великий Київський патріархат". Йому здається, що зараз нібито те саме, що він лишився сам, ніхто його не підтримує, але для нього це навпаки, ознака того, що він правий і він єдиний знає, як розбудовувати українську церкву".

Архієпископ зауважив, що патріарх Філарет усунув від себе усіх "молодих", які намагалися йому суперечити і щось доводити.

"Зараз біля нього тільки ті люди, які говорять ті ж речі, що й він. І коли він абсолютно серйозно перед журналістами цитує таке видання, як "Вести", і посилаючись на нього, говорить про якісь мільйони, якісь видатки в Константинополі, які вони нафантазували — це вже свідчення того, що критичність усвідомлення, критичність сприйняття реалій через драматичні події останнього року, через стрес, який він пережив, явно знизилися. І ті, хто опинився біля нього зараз, просто цим користуються", — переконаний архієпископ.

Нагадаємо, раніше ПЦУ відсторонила від служби священиків, які підтримали "собор" Філарета.