Дані про необізнаність людей з Конституцією не стають кращими ще з 2015 року — Кириченко

Дані про необізнаність людей з Конституцією не стають кращими ще з 2015 року — Кириченко

Попередні президенти завжди ініціювали внесення змін до Конституції через слабкість парламенту. Але, якщо президент Володимир Зеленський хоче змінити Основний закон, йому треба чекати формування нового парламенту з більшістю своєї партії, вважає член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко. Про це вона розповіла Українському радіо в програмі “Сьогодні.Вдень”.

Ведучий:

Роман Коляда

За даними соціологічних опитувань, 60% опитаних українців вважають, що текст Конституції України треба змінювати, при цьому 47 % її не читали.

"Дані про необізнаність людей з Конституцією не стають краще ще з 2015 року, коли ми мали перші результати досліджень. Більше половини респондентів сказали, що не читають Основний закон", — розповідає Юлія Кириченко.

На її думку, суспільний запит на зміни Конституції в Україні спровокований тим, що люди бачать дії органів влади, які постійно порушують норми Основного закону: "В суспільстві є запит на конституційні зміни і я це вітаю. Головне, щоб вони пройшли не в політичних інтересах, а в інтересах українських громадян".

"Було би правильно удосконалити механізм парламентсько-президентської республіки, адже свого часу в результаті революції та узурпації влади через очільника країни ми повернулися до старої редакції Конституції, яка дає президенту менші повноваження. Але риторика щодо створення конституційної комісії, яка буде це вирішувати дуже загрозлива", — зазначає експертка.

Як вважає Юлія Кириченко, влада не хоче провести опитування громадськості та зрозуміти, що не працює й чому: "Ніхто не зв'язувався з громадською організацією, яка з конституційним правом працює з 1996 року. Я одразу задаюсь питанням: чому? Тому що президент просто хоче збільшити владу?".

"Через слабкість парламенту президенти завжди починали процес внесення змін до Конституції і він ніколи не призводив до чогось хорошого. Сам президент не має права змінювати Основний закон Якщо ж хоче і розраховує на свою більшіть у новому парламенті, то давайте почекаємо, коли він сформується", — говорить Кириченко.

За її словами, Конституцію вкрай важливо читати: "Я на прикладі поясню, чому це добре. Візьмемо Росію та США. В Росії десь така ж соціологія, як в нас щодо інтересу до Конституції. В Америці ж 93% кажуть, що прочитали біль про свої права. Очевидно, що це впливає на якість та рівень життя людей", — підсумовує експертка.

"Конституція - це про цінності, які об'єднали людей в суспільство. Ми не можемо написати в ній, що ми отримуємо щомісяця тисячу доларів і держава нас обслуговує і це запрацює. Конститцяя має закласти наші цінності і права, щоб обмежити свавілля влади".

Слухати повну версію.