Як відпочити на воді і не загинути – рекомендації експерта

Як відпочити на воді і не загинути – рекомендації експерта

Велика кількість загиблих на воді в Україні пов’язані з тим, що люди не знають і не дотримуються базових правил поводження на воді. Як убезпечити себе під час відпочинку та в разі потреби допомогти іншим розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" співзасновник громадської організації «Пляжний патруль», експерт з питань водної рекреації Денис Пікалов.

"В Україні високі цифри смертності на воді, тому що люди опікуються своєю безпекою під час купання, не вчать цьому дітей, часто вживають алкоголь, виїжджаючи на відпочинок біля води та банально не знають, як допомогти людині, яка вже потрапила в біду", – розповідає Денис Пікалов.

За його словами, в такій ситуації українцям не допоможуть навіть посилені перевірки рекреаційних зон уповноваженими органами: "До кінця року через нещасні випадки на воді загине ще близько тисячі українців".

"Більшість випадків стається, бо відпочивальники не розрізняють облаштовані місця для відпочинку від диких пляжів. На кожному обладнаному пляжі є рятувальник та зона, помічена червоно-жовтими прапорцями, в межах якої він проводить за вами спостереження. Це, звісно, не 100 % гарантія вашої безпеки, але гарантія", – сказав експерт.

За його словами, щоб убезпечити себе на воді, треба пам’ятати про декілька правил: "Якщо ви прийшли на пляж, а рятувальника немає, тоді вас ніхто не рятуватиме у випадку загрози вашому життю. Не купайтесь наодинці, обов’язково поруч має бути ще хтось. Ні в якому разі не можна заходити у воду, якщо ви в стані алкогольного сп’яніння".

"Щодо дітей,  пам’ятайте, що в аквапарку дитина завжди кричить і веселиться. Якщо вона замовкла – щось не так. Також особливо важливо: коли дитина в воді – забудьте про телефон, адже за статистикою 80 % дітей в басейні тонуть у присутності батьків", – говорить Денис Пікалов.

Наостанок експерт радить навчатись легеневій реанімації, а якщо ви хочете поглибити свої знання щодо того, як поводитись в екстремальних ситуація, можна приходити в київський гідропарк на пляж Венеція, де вам допоможуть опанувати всі необхідні навички.

Нагадаємо, лише за минулі вихідні, 22-23 червня, на водоймах України потонуло 42 людини.

Слухати повну версію.

ФОТО: pixabay