Росія не звільняє українських моряків, бо не знає, як це пояснити своїм громадянам – Рабомізо

Росія не звільняє українських моряків, бо не знає, як це пояснити своїм громадянам – Рабомізо

Раніше не було випадків невиконання рішень Міжнародного трибуналу з морського права, тому Росія, швидше за все, не звільняє українських моряків, бо не знає, як пояснити це власним громадянам. Про це розповів Українському радіо президент Колегії юристів з морського права України Денис Рабомізо.

Ведучий:

Роман Коляда

"Мені тяжко сказати, яка в нас перспектива звільнити наших моряків. Я не пам’ятаю, аби на практиці були випадки, щоб рішення трибуналу не виконувалися. Раніше Росія вже стикалась з подібною ситуацією, коли вони не визнали рішення трибуналу, проте звільнила членів екіпажу спірного судна з їхньою подальшою екстрадицією з країни", – говорить Денис Рабомізо

На його думку, наразі в Російській Федерації немає політичної волі щодо звільнення українських моряків, тому вони й досі лишаються в РФ.

"Також вірогідно, що російська влада просто не знає, як зберегти обличчя перед своїми громадянами і пояснити їм свої дії", – продовжує президент Колегії юристів з морського права.

Він вважає, що це питання може бути вирішено лише дипломатичним шляхом, якщо Франція і Німеччина будуть тиснути на Росію, щоб вона виконала рішення Міжнародного трибуналу.

Нагадаємо, що 25 червня закінчився термін виконання рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Росія відмовилась звільняти полонених українських моряків на вимогу Міжнародного трибуналу.

Слухати повну версію.

ФОТО: BBC