Голосування в ПАРЄ щодо Росії: як реагують інтелектуали

Голосування в ПАРЄ щодо Росії:  як реагують інтелектуали

У соцмережах активно обговорюють повернення право голосу Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Письменники, літератори, журналісти на своїх сторінках у Facebook лишили дописи, в яких переважно засуджують таке рішення. Радіо Культура зібрало найяскравіші публічні реакції інтелектуалів.

Директор "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська написала на своїй сторінці:

"ПАРЄ. Не можу позбутися враження, що все це неймовірно нагадує переговори Сталіна, Рузвельта і Черчилля про долю Польщі. Польща важила менше, ніж створення ООН і збереження Британської імперії. З усіма наслідками для Польщі і Європи".

Не менше обурений журналіст та член правління "Суспільного мовлення" Юрій Макаров.

"Напевно, секрет розчарування в первісному зачаруванні. Міф європейської «Оксамитової революції» — це проекція мрії про безконфліктний світ, ілюзії, що всі люди добрі, треба лишень їм дозволити. І що демократія та ринок автоматично забезпечують ідеальний стан душі. «Суспільне буття визначає суспільну свідомість». Карл Маркс. Жадали гармонії — отримали мафію й ненависть, жадобу й пиху. А небезпечно це тому, що суспільний організм, ослаблений роками морального гниття, швидше проявляє нову небезпеку, яка постає перед «першим світом» загалом: відсутність імунітету проти розбещення. Жодної гарантії проти нового тоталітаризму. Або (як мінімум) проміжного реваншу не існує. Хіба що більша чи менша ймовірність", — зазначив він у себе в Facebook.

Письменниця Оксана Забужко у свою чергу додала:

"З нового тут — лиш те, що Європа нарешті виразно розділилась (воно і з 2014-го було видно, але за результатами нічного голосування в ПАРЄ оформилось навіч) — на "Мазепину" й "Петрову". (Що характерно — цієї самої ночі в Кривому Розі, звідки родом наш чинний, гм, булаводержець, у пам'ятника Хмельницькому відвалилась правиця — sic!!! - і що ми знаємо про знаки, якими світобудова старається нас врозумити?"

А ось реакція редактора "Української правди" Севгіль Мусаєвої:

 

Журналістка Олена Бабкова також долучилася до тих, хто публічно відреагував на рішення щодо Росії в ПАРЄ.