Гамлет Зінківський: якби я був актуальним художником, то робив би в Харкові мурали Жукова

Гамлет Зінківський: якби я був актуальним художником, то робив би в Харкові мурали Жукова

Про життя, мистецтво і творчу мотивацію в ефірі Радіо Культура в програмі Культура. Live розказав український художник Гамлет Зінківський.

Ведучі:

Людмила Ляхевич та Володимир Зайончковський

Гамлет Зінківський досі перебуває в творчому пошуку та пошуку себе взагалі. Про те, ким він є і хто він.

"Я шукаю цю відповідь. Щось там собі малюю і намагаюся зрозуміти, хто я, що я і навіщо я. І все. Це просто такий пошук в собі. Пошук свободи", — зауважив митець.

Художник пояснив, що цей пошук себе почався з того моменту, коли він народився й триває досі.

"Я говорю про те, що цікаво говорити саме мені. Я намагаюсь взагалі бути подалі від актуальності. Тому що якби я був актуальним художником, то, мабуть, я би в Харкові робив би зараз якісь мурали на тему, я не знаю, декомунізації, Жукова, чи ЛГБТ", — так каже Зінківський про свою творчість.

Мурал Гамлета Зінківського у Харкові

А от про те, наскільки важливо для художника мати свою філософію і дотримуватися неї на шляху до мистецтва, митець міркує так:

"Можна, звичайно, не мати жодної філософії і взагалі не включати мозок. Тобто працювати, як колись тебе навчили в академії чи ще десь в інституті і все. Просто гнати якийсь порожняк. Але якщо ти хочеш щось знайти, то треба шукати, треба працювати, треба думати, треба читати, треба аналізувати. Це робота".

Гамлет Зінківський вчився у Харкові в Академії дизайну та мистецтва. І мріяв розписувати храми. Та згодом дізнався, що творчості в тому немає жодної. І десь тоді друг йому показав стріт-арт.

"І з'явилося розуміння, що можна розбавляти. Можна робити штуки, але можна використовувати не графітони, не мозаїку, не фреску. Тому що це дуже важко, дуже довго. А можна використовувати звичайну фарбу і все", — зауважив Гамлет.

Весь ефір можна послухати тут

Гамлет Зінківський