Книга "Кримськотатарська кухня" навчить не тільки готувати страви, а й розуміти їхню історію — Брайченко

Книга "Кримськотатарська кухня" навчить не тільки готувати страви, а й розуміти їхню історію — Брайченко

Дослідниця гастрономічної культури, видавчиня книжки "Кримськотатарська кухня", ведуча програм Радіо Культура Олена Брайченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла про книжку "Кримськотатарська кухня", яка є етнографічною картою України і може навчити не тільки готувати страви, а й розуміти їхню історію.

 

Ведуча:

Галина Бабій

"Започаткувавши інформаційний проект їzhakultura, нашим головним завданням було познайомити українців з історією української кухні. Ми ще цього не зробили. Але я думаю, що для того, аби склався пазл та уявлення про українську кухню, потрібен не один рік. Сьогодні більшість уявлень про наше гастрономічне минуле торкається переважно ХІХ століття. Поза увагою залишається те, як харчувалися заможні класи суспільства, як харчувались у містах, як харчувались у різних регіонах України", — зазначила Олена Брайченко.

Авторка зауважує, що книга "Кримськотатарська кухня" навчить читачів не тільки готувати страви, а й розуміти їхню історію.

"Книга "Кримськотатарська кухня", на моє переконання, повинна послугувати таким дратівливим моментом, щоб пришвидшувати та примножувати дослідження, зокрема й гастрономічної традиції кримських татар. Протягом останніх 20 років жодної гастрономічної книги про кримськотатарську кухню не було. Якщо були якість невеличкі збірки рецептів, це добре. Але у своєму видавництві ми пропагуємо інший підхід. Наша мета є не тільки в тому, аби навчити вас готувати і ви могли вдома приготувати якусь страву. Наша мета є про те, щоб ви, готуючи цю страву, трішки розуміли про її історію, про те, якою вона була 100 років тому, про те, хто міг її їсти. Це певна гастрономічна карта, зокрема й України", — сказала вона.

Авторка зауважує, що книжка містить не тільки розповідь про історію та долю кримськотатарського народу, а й прислів’я та приказки.

"Цю книгу ми хотіли збагатити не лише етнографічною розповіддю про кухню кримськотатарського народу, а й такими речами, як прислів’я та приказки, які також відрізняються від українських", — прокоментувала Брайченко.

Читайте також — Директорка Мистецького Арсеналу: виставка "Дивовижні історії Криму" показує, що він ніколи не був відірваний від України

Книжку "Кримськотатарська кухня", яка розповідає про гастрономічні традиції кримськотатарського народу, презентували у травні під час "Книжкового Арсеналу". 

Прослухати повну версію.

Фото - yizhakultura.com