Антимонопольний комітет оштрафував учасників тендера щодо Шулявського мосту на понад 100 млн грн — ЗМІ

Антимонопольний комітет оштрафував учасників тендера щодо Шулявського мосту на понад 100 млн грн — ЗМІ

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував дві компанії — учасників тендера щодо будівництва Шулявської розв’язки на загальну суму 112 млн гривень. В АМКУ стверджують, що це не заблокує реконструкцію Шулявського мосту. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Компанії "Північно-український будівельний альянс" та "Спецбуд-плюс", які входять до орбіти народного депутата Максима Микитася, були оштрафовані на 56 млн гривень. Кожну компанію оштрафували за антиконкурентні погоджені дії під час тендера щодо Шулявської розв’язки із забороною брати участь у тендерах строком на 3 роки.

Обидві компанії вже заявили, що оскаржуватимуть рішення АМКУ.

Раніше представники компанії-переможця тендера ТОВ "Північно-український будівельний альянс" заявили, що накладений Антимонопольним комітетом штраф може заблокувати роботу компанії, а отже, зупинити реконструкцію Шулявського мосту. В АМКУ ці заяви спростовують.

Антимонопольний комітет почав розслідувати імовірну змову на тендері щодо будівництва Шулявської розв’язки у серпні минулого року після виходу журналістського розслідування "Схем". АМКУ звернув увагу на зв’язки між цими компаніями.

Зокрема, різниця між пропозиціями компаній "Північно-український будівельний альянс" та "Спецбуд-плюс" становила усього тисячу гривень. Поонад те, компанія "Спецбуд-плюс" подала на тендер підроблені документи.

Також в АМКУ з’ясували, що ІР-адреси, якими користувалися обидві компанії, належать одному провайдеру та майже ідентичні. Окрім цього, фірма "Спецбуд-плюс" надала переможцю тендера — компанії "Північно-український будівельний альянс", безвідсоткову фінансову допомогу в 5 млн гривень із строком повернення до 2023 року.

Припускається, що компанії можуть бути пов’язані між собою, а тендер був формальним.

Нагадаємо, у зв’язку з ремонтом Шулявського мосту 23 червня з 01:00 до 12:00 в районі реконструкції на проспекті Перемоги буде повністю обмежений рух транспорту.

Фото КМДА