"Голлівудська усмішка" — це недешево, але безболісно — стоматолог

"Голлівудська усмішка" — це недешево, але безболісно — стоматолог

Чому потрібно видаляти зуби мудрості, чим стоматолог-ортопед відрізняється від ортодонта, як реставруються зуби та чи в кожного може бути "голлівудська усмішка", в ефірі програми "Бути здоровим" на Українському радіо розповів стоматолог-ортопед Володимир Ящишин.

Ведучі:

Олена Григорович, Тамара Гусейнова

Тамара Гусейнова: — Поясніть, будь ласка, чому ваша спеціальність називається стоматолог-ортопед? Здається ж, має бути ортодонт?

— Насправді, є і стоматолог-ортопед, і стоматолог-ортодонт.

Стоматолог-ортопед — це лікар-стоматолог, який протезує, у нього широкий спектр роботи: протезування на своїх зубах, коронки, вініри, мостовидні конструкції, знімне протезування і протезування на імплантатах.

А стоматолог-ортодонт — це, у вузькому розумінні, той, хто встановлює брекети, а у широкому і правильному розумінні — той, хто розв'язує проблеми прикусу, і це стосується не тільки брекетів: це капи, різні міорелаксанти та інші.

ТГ: — Люди зазвичай знають про зуби не так багато: їх має бути 32, є зуби молочні і постійні, є зуби мудрості, які зараз усім рекомендують видаляти…

— З приводу їх видалення — не потрібно всім видаляти зуби мудрості. Потрібно сходити до стоматолога, і він скаже, чи потрібно саме вам видаляти їх. З практики зрозуміло, що в більшості зуби мудрості потрібно видаляти з багатьох причин. Але особисто я бачив не одну ротову порожнину, і крім себе та ще двох пацієнтів не згадаю, кому б не потрібно було видаляти.

Олена Григорович: — А чому вони так заважають?

— Перше, чому вони заважають. Оскільки ми, люди, еволюціонували, перестали їсти м'ясо, почали користуватися ножами, почали їсти салати, смузі та все інше, деякі зуби нам просто стають непотрібні. Навіть якщо подивитися на нашу еволюцію від пітекантропів до Homo sapiens, самі щелепи стали меншими, і для них (зубів мудрості – ред.) просто нема місця.

ТГ: — Кажуть, що ці зуби псуються, тому краще їх прибрати завчасно, також, що для них, як ви вже сказали, немає місця на щелепі, і на маленькій щелепі вони почнуть зсувати усі інші зуби, усмішка почне псуватися. Це правда, чи міф?

— Абсолютна правда, таке дійсно може бути. Зуби мудрості дійсно можуть зсувати зуби, що призводить до викривлення зубних рядів. Плюс 8-і зуби (зуби мудрості – ред.) дійсно важко чистити, вони дуже часто каріозні, пульпітні. Їх також важко лікувати.

ТГ: — Раніше для реставрації усмішки використовувалися мідні зуби, золоті, срібні, а діти боялися ходити до стоматологів через страшні бурильні машини. Як зараз змінилося саме поняття реставрації усмішки? Які є нові технології та як це все відбувається?

— Стоматологія розвивається семимильними кроками, і в Україні вона дійсно на дуже високому рівні.

Коли до нас приїжджають деякі іноземні спеціалісти, вони читають нам лекції і думають, що ми зуби препаруємо, вибачте, каменем, а у нас наш середній рівень набагато вище багатьох іноземних лекторів. І коли ми після лекцій, симпозіумів підходимо до них поспілкуватись, показати свої роботи, вони кажуть: "Вау!"

Це насправді дуже круто, і було б дуже круто, якби загальний рівень медицини хоча б трошки підтягувався до рівня стоматології в Україні.

ОГ: — Рестраврація в ХХІ столітті — яка вона?

— Рестраврацію в ХХІ столітті можна поділити на дві категорії. Перша — це пряма, а друга — це непряма реставрація. Що таке "пряма реставрація"? Це коли лікар-стоматолог-терапевт-реставратор у кабінеті за допомогою фотополімерного матеріалу — це матеріал, який засвічується лампою — робить реставрації.

Непряма реставрація — це вініри, коронки, накладки, вкладки, це керамічні, металокерамічні чи цирконієвокерамічні реставрації, на які лікар-стоматолог-ортопед знімає відбитки в кабінеті, потім в лабораторії їх виготовляє, а потім він же їх у кабінеті фіксує.

ТГ: — Чи бувають сьогодні такі випадки, коли зуб неможливо врятувати?

— Звісно, такі випадки є. На сьогодні рятується набагато більше зубів, ніж раніше, у рази. Але однаково є такі зуби, які не можна врятувати. І це є єдиним показом до видалення зубів.

ТГ: — Дуже страшно наразитися на помилку лікаря під час реставрації. Які помилки найбільш поширені? Мабуть, при встановленні імплантів?

— Я б не сказав, що імпланти — найбільш поширені, але вони найбільш болючі. У разі, якщо щось не так, це завжди супроводжується якимись больовими відчуттями, набряком, можливо, якоюсь гноєтечею, після цього потрібно приймати антибіотики.

А вініри чи навіть звичайна пломба — ну що може з нею статися? Вона може випасти. Край може почорніти, може не бути ідеального прилягання. Це також  помилка, але пацієнт може цього не відчути і навіть забити на це. Ну почорніло, і що тут.

ТГ: — Скільки коштує "голлівудська усмішка"?

— Це недешево.

ОГ: – А це не боляче?

— Точно не боляче. Завжди ставлять запитання, чи це боляче? Ні. Навіть встановлення імплантата – не боляче, тому що це все відбувається під анестезією.

Зрозуміло, що після того, як вийде анестезія, однаково призначиться курс антибіотиків, протизапальних, можливо, протинабрякових засобів.

Чи можуть бути больові відчуття? Вони будуть, це гостра травма, яка була у ротовій порожнині. Але загалом вони абсолютно терпимі.

При виготовленні вініра треба хоч мінімально, але обпиляти живий зуб, і зрозуміло, що це боляче. Але сьогодні є такі круті анестетики, що це абсолютно безболісно.

Слухайте розмову повністю в ефірі Українського радіо!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук