Що пити в спеку — радить біологиня

Що пити в спеку — радить біологиня

Про те, що саме краще пити в спеку, в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура" розповіла біологиня Дар'я Озерна.

Алкоголь і спека: не можна пити ані алкоголю, навіть слабкого, ані солодких газованих напоїв. Алкоголь виводить воду, зате знижує тиск, а він і так низький від спеки. Солодкі напої затримують воду в кишківнику, піднімають тиск, дають зайві калорії і псують зуби. Користі від них буде зовсім мало, а задоволення швидко мине.

Як добре себе почувати у спеку: для підтримки хорошого самопочуття нам потрібні рідина, солі та відчуття прохолоди. Де їх знайти? Пийте мінеральну воду, або звичайну питну з дрібкою солі! Зваріть із фруктів компот, або зробіть ягідний морс. Можете обійтися без цукру. Приготуйте з лимона та м’яти, базиліку чи лаванди лимонад. Розбавте фруктовий сік холодною молочною сироваткою. Здивовані? Спробуйте, це дуже смачно і корисно.

Що і коли пити: холодні напої варто пити, коли людина працює фізично або повітря дуже гаряче й вологе. Але якщо спекотно і сухо, ще й вітряно, то спробуйте гарячий чай. Ні, ви не перегрієтеся. Чай дасть нам стільки тепла, що на шкірі виступить піт. А коли він випарується, шкіра стане прохолодною. Це фізика.

Ефір можна послухати тут

Фото pixabay.com