Чому закінчився Роттердам+ — коментує Андрій Герус

Чому закінчився Роттердам+ — коментує Андрій Герус

Представник Президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував, чому припинила функціонування формула ''Роттердам+''.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Тариф теплової генерації формується за залишковим принципом. І у зв’язку з тим резонансом, який викликала ця формула, було прийнято ряд рішень, які призвели до того, що залишилось мало грошей на теплову генерацію, тобто менше, ніж потрібно, аби покрити цю формулу ''Роттердам+", — зазначив Андрій Герус.

Герус зауважив, що зниження тарифів призвело до того, що вугільні електростанції стали заробляти суттєво менше.

"Оскільки грошей немає, то фактично тарифи вугільних електростанцій знижуються. У травні цей тариф знизився до 1,53 грн, а у червні до 1,43 грн, хоча в лютому він був ще 2,17 грн. Отже, вугільні електростанції стали заробляти суттєво менше, і я думаю, що це добре, бо ніхто не має заробляти на тарифних питаннях", — сказав він.  

Представник президента в Кабміні також додав, що "кількість грошей зменшилися не стільки через вугілля, а тому що у технічному балансі було спеціально враховано нижчий показник зеленої енергетики і вищий показник атомної енергетики. Це було зроблено для того, аби пом’якшити підвищення ціни електроенергії  з 1 січня".  

Зазначимо, представник президента України в Кабінеті міністрів Андрій Герус 19 червня на своїй сторінці у Facebоok повідомив, що тарифи вугільних електростанцій (теплоелектростанцій, ТЕС) свідчать про те, що теплова генерація вже не заробляє за формулою ''Роттердам+''.

Нагадаємо, формула ціноутворення "Роттердам+" була затверджена 3-го березня 2016 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Представники НКРЕКП заявляли, що затверджена ними методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін та забезпечити незалежність від постачань вугілля із зони АТО.

Прослухати повну версію.

На фото — Андрій Герус, facebook.com