Українці зможуть не платити за неякісні комунальні послуги — коментує Бабак

Українці зможуть не платити за неякісні комунальні послуги — коментує Бабак

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, фракція партії "Самопоміч" Альона Бабак в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментувала постанову Кабінету міністрів про те, що українці зможуть не платити за неякісні комунальні послуги.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Насправді не треба нічого доводити, що комунальні послуги погані. Якщо послуга не надавалась або надавалась не з тією періодичністю, яка зазначена у договорі, якщо послуга не є якісною (мова йде про воду, газ або тепло), то складається акт-претензія споживача. Цей акт підписується сторонами виконавців, яких можна викликати телефоном. Якщо не приходить виконавець, то навіть із сусідами можна скласти такий акт. І якщо виконавця не було, акт відправляється рекомендованим листом. Якщо протягом 10 днів (зараз ми говоримо про послугу з управління будинками) немає ніякої реакції з боку виконавця послуг, вважається, що споживач має слушну претензію, і вона, зазначена в акті, набуває чинності для перерахунку", — пояснила Альона Бабак.

Бабак зауважила, що уряд ухвалив лише один документ, який стосується тільки однієї житлово-комунальної послуги — послуги з управління про перерахунок вартості.

"До сьогоднішнього дня у нас як немає типових договорів про послуги водопостачання й теплопостачання, так і немає порядку перерахунків вартості за неякісно надану послугу або надану не у повному обсязі", — додала вона.

Зазначимо, Кабінет міністрів своєю постановою №482 від 5 червня зрівняв кербудів в обов'язках з іншими постачальниками комунальних послуг — тепла, води, електроенергії, газу, прибиральниками сміття. Отже, українці, які проживають в багатоквартирних будинках, отримали можливість стягнути з управителя будинку гроші за ненадані або неякісні комунальні послуги.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com