НБУ скасував обов’язковий продаж валюти бізнесом — коментує експерт

НБУ скасував обов’язковий продаж валюти бізнесом — коментує експерт

Головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував рішення Національного банку України про скасування обов’язкового продажу валюти бізнесом.

Ведуча:

Галина Бабій

"Це, скоріше, формальне рішення, тому що реально бізнес все одно продавав значно більше ніж половину валютних надходжень, оскільки йому потрібні кошти на те, щоб сплачувати податки, зарплатню, розплачуватись з українськими постачальниками тощо. Насамперед, я маю на увазі бізнес, який займається експортом і тому отримує валюту", — зазначив Олександр Крамаренко.

Крамаренко зауважив, що рішення НБУ про скасування обов’язкового продажу валюти сприятиме тому, що бізнес матиме можливість конвертувати кошти за необхідності.

"Все одно це добре, оскільки бізнес буде мати можливість конвертувати ці кошти тоді, коли йому потрібно, не тоді, коли він отримує валюту. До цієї пори відбувалось так, що коли валюта потрапляла на банківський валютний рахунок експортера, то банк мав наступного дня продавати цю валюту  майже автоматично за тим курсом, який склався на той день. Отже, це трошки полегшить стан експортерів", — сказав він.

Експерт додав, що у цьому разі "НБУ стане важче стримувати коливання курсу валют, тому що експортер, якщо він бачить, що курс гривні йде вниз, може на кілька діб притримати конвертацію. Вони будуть чекати на більш зручний курс для них, проте він не буде зручним для нас із вами. Коливань стане більше, але вони не будуть суттєво впливати на загальні тренди".

Зазначимо, Національний банк України скасував вимогу обов’язкового продажу бізнесом валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку. Норма, яка зобов’язує підприємців продавати 30% валютної виручки на міжбанку, перестає діяти з 20 червня.

Прослухати повну версію.

Фото НБУ