Чи може людство обійтися без натурального хутра — пояснює експерт

Чи може людство обійтися без натурального хутра — пояснює експерт

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який забороняє виробництво хутра в Україні. Якщо парламент ухвалить цей проект, то хутрове виробництво в Україні буде заборонено з 1-го січня 2025-го року. Про те, яким буде перехідний період і чи можемо ми взагалі обійтися без хутра, в ефірі Радіо Культура в програмі Еко-life співзасновник ГО "Єдина планета" Павло Вишебаба.

Ведуча:

Майя Манько

"Цивілізовані розвинені держави вважають, що хутрове виробництво, яке забруднює повітря і жорстоко поводиться з тваринами — його більше немає необхідності мати. Людство достатньо розвинене до того, щоб жити без цього", — наголосив активіст.

Вишебаба зауважив, що законопроект 10019 “Про заборону хутрового виробництва” передбачає не лише заборону.

"В нього прописаний перехідний період. Що відбуватиметься до 2025-го року? Зробити так, щоб не наробили лиха ті підприємства, що вже є і до нас не перемістилися на ці п'ять років ті підприємства з Європи, де вже значна частина заборонена. Ми робимо цим законопроектом ліцензіювання хутрового виробництва. Це означає, що де-факто нові ферми не будуть відкриватися. Чому? Тому що для відкриття нових ферм треба буде забезпечити умови для тварин, близькі до природних. Це значить 50 квадратних метрів для кожної лисиці, 10 квадратних метрів для кожної норки. Ми ввели такі умови, які роблять ці виробництва фактично нерентабельними", — пояснив він.

Павло Вишебаба упевнений, що люди вже давно можуть обійтися без хутра.

"Людство цілком готове до того, щоб відмовитися від хутра, тому що ми маємо безліч етичних альтернатив і альтернативи, які перевищують за всіма показниками хутра. Насправді, цей показник — теплостійкість. Є достатньо одягу, який значно тепліший за хутра. Жодного полярника ви не побачите в хутрі, вони всі носять інші матеріали", — додав він.

Весь ефір можна послухати тут

Павло Вишебаба. Фото Facebook