ПЦУ закликає вірян та духовенство не брати участі у "соборі" Філарета

ПЦУ закликає вірян та духовенство не брати участі у "соборі" Філарета

Українська православна церква закликає всіх ієрархів, духовенство і вірян, "хто бажає блага для Церкви і України", не брати жодної участі у заходах і діях, які руйнують єдність Помісної УПЦ. 

Відповідну заяву поширила прес-служба ПЦУ. Її поява викликана поширенням низки заяв, у яких сповіщається про наміри скликати Помісний Собор УПЦ Київського Патріархату.

"Почесний Патріарх Філарет не має права одноосібно скликати "Помісний Собор УПЦ КП" ані за Статутом Православної Церкви України, ані навіть за припиненим Статутом УПЦ КП. Самовільне та позастатутне проведення зборів невизначеної групи не уповноважених осіб з присвоєнням цим зборам назви "Собору" означатиме церковне розділення та відділення організаторів та учасників таких зборів від Православної Церкви України з усіма канонічними та юридичними наслідками", — зазначається в заяві.

У заяві наголошується, що ПЦУ має адміністративну незалежність, і не є "Митрополією Константинопольського Патріархату" та не підкоряється йому, зберігаючи з Вселенським Патріархатом той самий молитовний і канонічний зв’язок, що і решта помісних церков.

Читайте також: "Не хочу ніякого розколу, але ПЦУ може відокремитися", — Філарет

Наголошується, що  Українська Православна Церква Київського Патріархату як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність ще 15 грудня 2018 року під час Об’єднавчого Собору, тож проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП є незаконним.

"Персональна відмова когось з учасників через кілька місяців після події визнавати рішення Собору, оголошення їх "ситуативними", тобто нібито зробленими зі свідомим наміром ввести когось в оману — не можуть скасувати чи зупинити чинність цих рішень".

15 грудня минулого року на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Епіфанія предстоятелем Православної церкви України та ухвалили статут новоствореної Православної церкви України. На Об'єднавчому соборі  6 січня в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

Фото: Україна молода