Екс-суддя КСУ Шишкін: якщо рішення про неконституційність буде до дня виборів, то вибори скасують

Екс-суддя КСУ Шишкін: якщо рішення про неконституційність буде до дня виборів, то вибори скасують

Якщо рішення Конституційного суду про неконституційність президентського указу про розпуск Верховної Ради буде до дня виборів, то вибори скасують. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері"  повідомив 1-й генпрокурор України (1991-1993), суддя Конституційного суду (2006-2015), народний депутат кількох скликань Віктор Шишкін.

Ведуча:

Олена Зелінченко

Чи можна спрогнозувати рішення Конституційного суду щодо президентського указу? І як довго триватиме процес розгляду?

— Це колегіальний орган. Спочатку вони проводять слухання, у цьому разі в усній формі. Ліміт є, але це ліміт самоорганізації суду. Закон передбачає ліміт у кілька місяців. Але, як на мене, це недолугий закон. Були справи, які слухались за один тиждень. І були справи, які слухались близько 5 років.

Цікавою буде ситуація, якщо, гіпотетично, минає рік-два, і суд визнає указ неконституційним, а вибори вже пройшли і працює нова Верховна Рада. Що буде відбуватися далі?

— Це буде історичний момент. В історії відбулось, що такий указ неконституційний. І все. Це просто буде сказано в історії, оскільки відбудеться найвища форма реалізації — волевиявлення народу. Якщо рішення про неконституційність буде до дня виборів, то вибори скасують. Ліквідовується правове поле. Рішення Конституційного суду є остаточним і оскарженню не підлягає. Кажуть, що президент — гарант Конституції. Гарантом Конституції є Конституційний суд. Гарантом є той, хто ухвалює остаточне рішення стосовно чогось.

Наскільки аргументи, якими оперували учасники засідання, є вагомими? І чи можете ви спрогнозувати рішення КСУ?

— Ні, спрогнозувати рішення я не можу. Є ще один строк розгляду справ — це невідкладність. Вона пов’язана лише з розглядом, а не ухваленням рішення. Тобто впродовж місяця суд мав розпочати слухання. КСУ почав слухання за тиждень. А ухвалення рішення залежатиме від розстановки голосів. На ухвалення рішення треба 10 голосів. Якщо на засіданні менше 12 суддів, то воно проводитись не може. Наразі є 17 суддів.

Що стосується аргументації, я не маю ніяких пієтетів до цього парламенту. Навпаки, я вважаю, що це найгірший парламент. Але аргументація, яку наводили ці 62 депутати, я вважаю достатньо правильною.

Крім того, ще навіть після першого туру виборів, коли дискутували це питання, я ще тоді говорив, що будь-які розмови про достроковий розпуск парламенту будуть неконституційними, виходячи з частини 1 статті 90, яка стосується підстав розпуску, у цьому разі це коаліція, а також з частини 5, у якій є так звана застережувальна норма, яка каже, що розпустити парламент не можна, а це останні 6 місяців повноважень парламенту і останні 6 місяців повноважень президента. Сукупність цих двох норм давала мені підстави міркувати, що рухи щодо розпуску парламенту, навіть такого негідного, є антиконституційними. А у нас правова держава.

Володимир Зеленський не виключає запровадження двопалатного парламенту. Чому раптом згадали референдум 2000 року і чи можна імплементувати його результати в нових історичних умовах?

— Якщо говорити коротко, то той референдум пора вже забути. Вже давно змінилося законодавство, змінилася Конституція. Сам закон не казав про те, що наслідки референдуму є обов’язковими, а це повинно було бути прописано. І я навіть не знаю, що саме ми там збираємось імплементувати.

Зазначимо, Конституційний Суд у справі щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту перейшов до закритого режиму розгляду. Відкрита частина судового засідання Великої палати КСУ тривала упродовж дня 11 червня.

Під час розгляду судді заслухали народних депутатів, які аргументували, чому указ про розпуск Ради, на їхню думку, порушує Конституцію, а також позицію представника президента Федора Веніславського.

Президент Володимир Зеленський, виступивши на початку засідання, покинув судову залу, пояснивши, що не хоче створювати підстав для звинувачення його в тиску на суд. 

Після завершення закритої частини розгляду справи судді винесуть рішення і його буде оприлюдено на сайті КСУ. Проте, коли оприлюднять рішення, невідомо. 

Нагадаємо, 24 травня розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради України. 21 травня президент України Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня.

Прослухати повну версію.

На фото — Віктор Шишкін