Чи можна дарувати квіти чоловікам та хто має платити в ресторані — пояснює експертка з бізнес-етикету

Чи можна дарувати квіти чоловікам та хто має платити в ресторані — пояснює експертка з бізнес-етикету

В останні роки відбулося багато змін у галузі етикету. Люди активно користуються месенджерами та електронною поштою для спілкування. Окрім того, жінки почали активно займатися бізнесом і вже складають конкуренцію чоловікам. Як діє етикет у 2019 році, в ефірі програми "ДеньПРО" на Радіо Промінь розповіла Оксана Зарицька, тренерка з ділової комунікації та етикету, культорологиня.

Ведуча:

Марія Сизон

Хто має платити в ресторані?

Якщо ви зустрічаєтеся у справі, з питань бізнесу — в такому разі кожен сплачує рахунок за себе.

Якщо спершу є фраза: "Я вас запрошую" або ви приходите у заклад на запрошення старшого керівника або старшого партнера — тоді автоматично рахунок сплачує він.

Якщо ж ви перебуваєте на рівних, але хочете виявити своєму візаві певний жест уваги, ви можете спитати, чи не буде він проти, якщо ви його пригостите. Тут не має жодного значення, якої статі ваш візаві, чоловік це чи жінка. Дама також може запропонувати  сплатити рахунок свого візаві, і у рамках бізнес-етикету це буде нормально.

Якщо ж ми говоримо про побачення, просто про зустріч чоловіка та жінки, тут також буде не зайвим запитати у дами, чи не буде вона проти того, щоб чоловік її пригостив. І у цьому  разі вона не зобов’язана погоджуватись.

Чи можна дарувати чоловікові квіти?

Коли жінка дарує чоловікові квіти — це виглядає дивно. Класичний етикет говорить про те, що робити так не можна.

Чоловікові квіти подарувати може тільки чоловік, якщо ми кажемо, наприклад, про підношення квітів під час якихось офіційних заходів. Також вони можуть бути піднесені у форматі вже наявних на столі декорацій або у номері готелю.

Дама може подарувати чоловікові квіти тільки якщо він артист, служитель культу. Або політик — адже вони також служителі культу.

У який період часу можна телефонувати іншим людям?

Є поняття робочого часу, яке не обмежується тільки робочими годинами, які ми проводимо на робочому місці в офісі. Робочим часом вважається час з 9:00 до 21:00.

Якщо ви, наприклад, перебуваєте в офісі з 10:00 до 18:00, прийнято вважати, що в цей час ви можете вирішувати робочі питання. Але якщо виникає щось дуже термінове і дуже важливе, ви можете зателефонувати своєму візаві, потурбувати його дзвінком або повідомленнями, але тільки з 9:00 до 21:00.

На фото – Олег Винник та квіти від фанатів після концерту в Харкові у 2017 році. Фото Фейсбук