Стартував VR forum & art festival: Київ та Харків наповнять віртуальними арт-об'єктами

Стартував VR forum & art festival: Київ та Харків наповнять віртуальними арт-об'єктами

11-го червня стартував мистецький та освітній фестиваль VR forum & art festival. Він спрямований на розвиток взаємодії мистецтва і нових технологій. Стартував open call: 10 художників з усієї України створять об'єкти для площ, скверів, публічних просторів Києва та Харкова. Що саме, як все це відбуватиметься і коли, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" з кураторкою проекту Катериною Рай та мистецтвознавицею, кураторкою всесвітньо відомого скульптурного парку Munster Sculpture Project Мар’яною Ваґнер.

Ведуча:

Людмила Ляхевич

Катерина Рай наголошує, що фестиваль VR forum & art festival дійсно є чимось новим для українського мистецтва.

"Тому що, ми всі знаємо, наразі відбувається розвиток новітніх технологій, таких як віртуальна реальність, додана реальність, голограми і так далі. Ми вирішили, чому б не скористатися можливістю і не запропонувати глядачам через віртуальну реальність подивитись, як наше місто або навіть міста можуть стати кращими, комфортнішими. Викарбувати своє обличчя, стати унікальними й цікавими для туристів і для іноземних бізнес-гостей",  пояснила вона.

Автори фестивалю вирішили створити таке "дерево проблем", щоб побачити, що спільного з Києвом та Харковом, чого не вистачає, що хотілося б інтегрувати в місто. 

"І ми зрозуміли, що це мистецтво. А саме паблік-арт. Оскільки його на наших вулицях не так багато і його об'єкти не завжди відповідають нормам XXI століття. Паблік-арт має бути цікавим, він має рефлектувати сьогоденням, він має синхронізуватися з людиною XXI століття, з її цінностями, з її новими поглядами на життя, а не тягнути постійно в історичний контекст", — зауважила Катерина Рай.

Тож тепер, за словами кураторки фестивалю, вони хочуть запропонувати десятьом художникам виявити себе у віртуальній реальності та прикрасити вулиці арт-об'єктами.

VR forum & art festival стартував у червні, але він триватиме до вересня, коли будуть презентовані експозиції   віртуальні і реальні, у Києві та Харкові.

А напередодні у Києві, в рамках презентації проекту VR forum & art festival, відбулася лекція та дискусія мистецтвознавиці, кураторки всесвітньо відомого скульптурного парку Munster Sculpture Project Мар’яни Ваґнер. Вона поділилася з українськими митцями досвідом сучасного мистецтва в публічному просторі.

Мар’яни Ваґнер

"Munster Sculpture Project проходить раз на 10 років. Всього він відбувався 5 разів — це 40 років. Останній відбувся 2017-го року",   розповіла Ваґнер.

За її словами, вони весь час запрошують різних кураторів з усього світу. А отже, вони не зациклюються на одному, а мають нові різні погляди і на проект, і на скульптуру, і на мистецтво в цілому.

Весь ефір можна послухати тут

Фото Facebook