Загострення в ООС почалося після заяв про мирні домовленості з Росією — Гай

Загострення в ООС почалося після заяв про мирні домовленості з Росією — Гай

Загострення у зоні Операції об’єднаних сил почалося після заяв у команді президента Володимира Зеленського та переговорної групи в Мінську про мирні домовленості з Росією. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" повідомив офіцер, керівник благодійної організації "Фонд "Мир і Ко" Мирослав Гай, прокоментувавши збільшення кількості обстрілів та втрат серед українських військових на Сході.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Якщо до кінця 20 століття військові експерти казали, що війна — це продовження політики іншими методами, то зараз Генеральний штаб Російської Федерації каже, що політика — це продовження війни. Вони ведуть війну перманентну, різними методами, і бойові дії на сході країни — це один із методів цієї загальної війни. Всі їхні гуманітарні або комерційні проекти теж частина війни", — зазначив Мирослав Гай.

Гай зауважив, що загострення у зоні Операції об’єднаних сил почалося після заяв про мирні домовленості з Росією.

"Ми бачимо, що після того, як нам заявили в команді Зеленського і в переговорній групі в Мінську про якісь мирні домовленості і що є позитивний рух у бік припинення вогню, ми одразу, у перший же день побачили збільшення кількості поранених, збільшення кількості обстрілів. Російська Федерація тисне у такий спосіб: "Ви заявляєте про мир, ми показуємо, що ви нічого не контролюєте, нічого не можете, і вам, аби отримати цей мир, потрібно буде піти на наші умови". Це потужний інструмент тиску. Щоб люди захотіли миру, вони мають застогнати від війни. Ось це Росія нам і влаштовує", — сказав він.

Читайте також: Про що домовилися в Мінську: угода про нове перемир'я, зняття економічної блокади і обмін полоненими

Зазначимо, військовий конфлікт на частині Донбасу розпочався у квітні 2014 року. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводиться антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12800 до 13 тисяч осіб. Серед загиблих, зокрема, понад 3300 мирних жителів та приблизно 4000 військовослужбовців української армії. Також загинуло понад 5500 бойовиків, яких підтримує Росія. Багато кого вважають зниклими безвісти.

Прослухати повну версію.

Фото — штаб ООС