Волонтери з 75 країн вчать українських школярів іноземним мовам — GoCamp

Волонтери з 75 країн вчать українських школярів іноземним мовам — GoCamp

Координаторка волонтерської програми GoCamp Ірина Горлач та волонтер GoCamp Микола Кузьмін в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" розповіли про освітню волонтерську програму, яка допомагає українським школярам вивчати іноземні мови.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно

Ви вже вчетверте запросили до України волонтерів, які будуть допомагати українським школярам вивчати не лише англійську мову. Чим наша країна є цікавою для іноземців?

Ірина Горлач: Україна дійсно цікава для іноземців, оскільки, починаючи з 2016 року, ми запрошуємо волонтерів з 75 країн світу і отримали заявки з-понад 180 країн світу від потенційних учасників проекту. Це показник того, що Україна дуже цікава для іноземців.

Всі апліканти, які подаються, проходять відбір, онлайн-інтерв’ю, збір документів, тому що для нас надзвичайно важливо, аби це були люди, які дійсно можуть мотивувати, надихати, ділитись досвідом, тому до України і доїжджають представники 75 країн світу. Найбільше учасників з таких країн, як США, Канада, Великобританія. З країн Європейського Союзу також приїжджає надзвичайно велика кількість волонтерів.

В українських школярів є попит вчити іноземні мови?

Микола Кузьмін: Якщо порівнювати волонтерство у Великобританії та в Україні, то вони дуже сильно відрізняються. В Україні діти справді бажають вчити англійську мову, у них жага до нових знань, і вони готові сприймати будь-яку інформацію, яку ти їм подаєш. І вони намагаються встигати за тенденціями у всьому світі.

Ірина Горлач: Починаючи з 2016 року, ми бачимо різницю у ставленні і мотивації. Ми проводили дослідження. Лише 37% випускників шкіл можуть на задовільному рівні говорити англійською мовою. Проблема вкладання англійської мови полягає у тому, що вона викладається не як мова живого спілкування, а як мова, написана у підручнику. Школярі не звикають використовувати цю мову у спілкуванні. Тому є проблема мовного бар’єру. Найкращий спосіб подолати його — це опинитись в іншому мовному середовищі.

Щороку сотні шкіл та сотні волонтерів беруть участь у проекті. За 4 літа майже півтори тисячі шкіл подавалися на проект. Щороку збільшується кількість ініціатив від школярів, які хочуть, аби їхня школа брала участь у проекті.

Як ви обираєте школи, які беруть участь у проекті?

Ірина Горлач: Потрібно заповнити заявку на веб-сайті gocamps.com.ua англійською та українською мовами, і разом з дітьми школи мають підготувати креативне завдання, в якому вони у творчій формі запрошують волонтера в своє місто або село. І на основі мотивації та креативності ми відбираємо школи до проекту.

Які ідеї можуть вас зацікавити?

Ірина Горлач: Це можуть бути будь-які ідеї. У нас немає вимог до якості відео. Для нас важлива щирість, замученість до підготовки цього відео саме дітей, які показують свою зацікавленість у тому, аби вивчати англійську мову.

Прослухати повну версію.

На фото — Ірина Горлач та Микола Кузьмін