Призначення Луценка генпрокурором відбулось із порушенням Конституції — подання Зеленського

Призначення Луценка генпрокурором відбулось із порушенням Конституції — подання Зеленського

Верховній Раді надано для ознайомлення проект постанови про надання згоди на звільнення президентом України Юрія Луценка з посади генерального прокурора. 

У поданні Володимира Зеленського, яке опубліковане на сайті Ради, серед іншого, вказується, що Луценка призначили генпрокурором з порушенням Конституціії і закону "Про прокуратуру".

11 червня заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка розповів, що звільнення генпрокурора спричинене тим, що "незважаючи на зміни до закону про прокуратуру про те, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону про прокуратуру передбачають, що прокурором ГПУ може бути тільки людина, яка має юридичну освіту".

Представник АПУ підкреслив, що прокурор здійснює процесуальні функції, відповідно він повинен мати юридичну освіту і відповідний досвід у сфері права.

Юрій Луценко очолив Генпрокуратуру у травні 2016 року. До травня 2016 року законодавство передбачало, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, а також має стаж роботи в сфері права не менше від 10 років.

12 травня 2016 року протягом дня депутати внесли зміни до законодавства і призначили на посаду генпрокурора Юрія Луценка, який не мав досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

Відповідно до законодавства, генеральний прокурор звільняється президентом України за згоди Верховної Ради. 

 

Фото: Українська правда