Як обрати якісне морозиво — поради експерта

Як обрати якісне морозиво — поради експерта

Керівник відділу тестувань Центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" порадила, як обрати якісне морозиво.

Ведучі:

Марина Куликова, Оксана Маловічко

Відповідно до законодавства, якісним можна вважати той продукт, склад якого повністю відповідає дійсності. Крім того, питання безпеки ніхто не скасовував. Звичайно, морозиво як харчовий продукт має бути смачним.

Біле морозиво можна поділити на дві великі категорії. Перша — це та, яка зроблена повністю з молока без підміни сировини. Це має бути молочний або вершковий пломбір. Між собою вони відрізняються жирністю. Друга група — це морозиво з комбінованим складом сировини. У цьому продукті будуть рослинні жири. Пломбір має бути справжнім, зробленим з молока і без жодних замінників. Наповнювач може бути будь-яким. До пломбіру є вимога щодо жирності: від 12 до 20%.

Щодо морозива, існує три ДСТУ на кожен вид морозива. ДСТУ-4733 поширюється на пломбір. ДСТУ-4734 поширюється на плодово-ягідне, фруктовий лід, тобто морозиво без молока. ДСТУ-4735 поширюється на морозиво з комбінованим складом сировини.

Якщо виробник написав, що це пломбір, то у складі морозива не має бути рослинних жирів. Якщо ви читаєте склад, а там буде багато сторонніх жирів, це не буде пломбіром. Крім того, слід чітко розмежовувати склад морозива, стаканчика та шоколадної глазурі.

Якщо споживач хоче купити максимально натуральний продукт, то варто обирати морозиво з найкоротшим складом. Обов’язково має бути молочна основа. Також можуть бути будь-які молочні продукти. Не бійтесь сухого молока. Виробники можуть додавати вершкове масло, вершки та згущене молоко. Тобто це може бути будь-який молочний набір із справжніх молочних продуктів. Жодних рослинних жирів у складі натурального морозива не має бути. Згущувачі та стабілізатори, які використовують, як правило, натурального походження. Більшість харчових додатків мають індекс Е.

Якщо на пакуванні написано, що морозиво з полуницею, то вона там є у будь-якому виді (джем, нарізані шматочки ягід, концентрований сік). Якщо написано "зі смаком полуниці", то тут можна не додавати полуницю, а використати гарний барвник та ароматизатор.

Термін зберігання та умови зберігання — це принципові моменти для морозива. Термін зберігання у морозива досить довгий, і може бути навіть 1,5-2 роки. Але це лише за умов правильного зберігання і низьких температур. Розморожування взагалі не припускається. Тому морозиво має бути досить тверде на дотик і зберігати свою форму.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук