Екологи не виявили інсектицидів серед речовин, які потрапили в річку Рось — Вінницька ОДА

Екологи не виявили інсектицидів серед речовин, які потрапили в річку Рось — Вінницька ОДА

Небезпечних інсектицидів серед речовин, які вчора, 9 червня, потрапили у річку Рось, не виявлено. Про це заявив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. 

"Станом на ранок 10 червня, аналіз води показав такі результати: на межі Вінницької та Київської областей не зафіксовано жодних перевищень гранично допустимої концентрації хімічних сполук. Так само немає перевищення норми у місці потрапляння води зі ставка у р. Рось в селищі Борщагівка",  повідомив Гижко. 

Нагадаємо, вчора, в одному із агроформувань області було викрадено близько тонни отрутохімікатів. Злочинці, втікаючи з місця події, не впоралися з кермуванням, внаслідок чого автомобіль з отрутохімікатами перекинувся у водойму в с. Збаржівка Погребищенського району. У результаті ДТП автомобіль спалахнув, тож на місце події одразу викликали підрозділи ДСНС. У Білій Церкві відключили водопостачання до з'ясування рівня небезпеки. 

Об’єм виявлених речовин становить близько 747 літрів. Це різного класу гербіциди та фунгіциди. Андрій Гижко зазначив, що виявлені фунгіциди та пестициди, що використовуються у сільському господарстві, є безпечними для навколишнього середовища.

У водоймі в с. Збаржівка певні хімічні сполуки перевищують норми гранично допустимої концентрації, адже саме там відбулась надзвичайна ситуація. На сьогодні місце події огороджено маркувальною стрічкою, встановлено відповідні попереджувальні знаки, підготовлено звернення до місцевих жителів. Також протягом трьох наступних діб до жителів населеного пункту буде підвезено питну воду автоцистернами. 

 Місце ДТП, фото - Національна поліція