МОН планує відслідковувати працевлаштування випускників ВНЗ — коментує експерт

 МОН планує відслідковувати працевлаштування випускників ВНЗ — коментує експерт

Директор освітніх програм Українського інституту майбутнього Сергій Бабак в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" прокоментував плани міністерства освіти і науки щодо створення системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та професійної освіти, зауваживши, що це стане елементом статистичного аналізу та впливатиме на формування рейтингів українських університетів.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

"Немає точних статистичних даних щодо того, яка кількість випускників працевлаштована після закінчення навчання. Міністерство освіти і науки збирає цю інформацію від навчальних закладів, а навчальні заклади по-різному до цього ставляться. І ця інформація не дуже чітко відображає реальність", — зазначив Сергій Бабак.

Бабак зауважив, що зараз, знаючи ідентифікаційний код студента, можна далі відслідковувати його працевлаштування.

"Відносно нещодавно Пенсійний фонд почав робити наскрізну систему, коли у своєму особистому кабінеті можна побачити весь свій трудовий шлях. Зараз, знаючи ідентифікаційний код студента, можна далі відслідковувати його працевлаштування", — сказав він.

Експерт вважає, що система моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та професійної освіти є елементом статистичного аналізу і для розуміння того, на що витрачають кошти платників податків.

"Це, швидше, елемент статистичного аналізу і збору статистичних даних. Це важливо для міністерства освіти. Це, насамперед, важливо для платників податків, тому що за наші кошти за державним замовленням навчаються дуже багато студентів в Україні. За законом про вищу освіту більше 50% випускників шкіл мають бути забезпечені державним замовленням. І виникає питання: на що країна витрачає гроші платників податків? На наші кошти навчаються студенти, а ми не знаємо, чи вони працевлаштовані і приносять користь державі. Для аналізу ефективності підготовки студентів це непоганий інструмент", — прокоментував Бабак.

Бабак також наголошує, що ця система може використовуватись для формування рейтингів університетів.

"Ми дізнаємося тільки про тих, хто офіційно платить податки в Україні. Я впевнений, що цей інструмент буде використовуватись для побудови якоїсь певної частини рейтингу університетів за кількістю працевлаштованих або за рівнем їхньої середньої заробітної плати. Це може бути корисним для майбутніх абітурієнтів", — зауважив він.

Зазначмо, міністерство освіти і науки разом з Пенсійним фондом планують створити систему моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та професійної освіти. У МОН сподіваються, що така система дасть можливість відслідковувати успішність подальшого кар’єрного зростання випускників у прив’язці до закладу, який вони закінчили.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com