Запровадження 5G в Україні не вирішить проблему відсутності інтернету за містом – експерт

Запровадження 5G в Україні не вирішить проблему відсутності інтернету за містом – експерт

Про те, коли в Україні реально чекати на запровадження 5і чи вирішить це проблему відсутності інтернету в сільських місцевостях та вздовж доріг, розповідав Українському радіо в програмі "Ранковий формат" експерт ринку телекомунікацій Роман Хімич.

Ведучі:

Дмитро Білобров, Вікторія Єрмолаєва

"П’яте покоління технологій мобільного зв’язку – це, насправді, рамковий термін, під яким сховано безліч технологій. Абсолютна більшість із них розрахована не на масового споживача, тобто не на наші з вами смартфони. П’яте покоління зв’язку створено для індустрії, для таких речей, як адаптивні виробництва, самокеровані пристрої, як от, наприклад, дистанційно керовані безпілотні вантажівки і т.д.", – розповідає гість програми.

За його словами, на сьогоднішній день позиція операторів зв’язку і постачальників обладнання: в Україні одностайна: в нас немає передумов для впровадження п’ятого покоління.

"Україна втратила багато часу і третє покоління зв’язку ми почали впроваджувати лише в 2015 році. Минулого року стартував процес розгортання мережі четвертого покоління. Оператори ще не відбили гроші, вкладені в третє, і продовжують інвестувати в четверте. Для них було повною несподіванкою, що вже наступного, 2020, року треба буде придбати ліцензії ще й п’яте. Індустрія просто не готова: немає ані попиту, ані інвестиційного зиску", – зазначає Роман Хімич.

Він зазначає, що час на обговорення впровадження мав би надійти наступного року, а саме впровадження відбутись десь у 2021-22 роках, тобто на рік-два пізніше, аніж зараз анонсують.

"Тим паче, що технології 5Gдобре підходять для підключення інтернету у сільських місцевостях. Тому впровадження технологій 5G з ціллю забезпечення фіксованого, але бездротового підключення інтернету в місцевостях поза містами, має зараз місце в США", – каже експерт.

"В Україні ж на половині територій немає покриття мобільними мережами 3-4 покоління. Оскільки там немає сталих домогосподарств, немає до чого підключати фіксований інтернет, тому за межами міст ми все одно повинні покладатися виключно на мобільний зв’язок. Відтак 5Gне вирішить цю проблему, тому що ця технологія розрахована хоч і на бездротове, але фіксоване, підключенні, або на індустріальне використання. Для того, щоб вирішити проблему цифрового розриву на різних територіях, українським операторам треба дати частоти для використання 3 і 4 покоління зв’язку", – підсумував Роман Хімич.  

Нагадаємо, 18 квітня міністр інфраструктури Іван Омелян оголосив про початок запровадження технологій зв’язку 5 покоління і повідомив, що у 2020 році будуть виставлені на торги ліцензії на 5G інтернет.

Слухати повну версію.

ФОТО: Politeka