Український незалежний театр вперше в історії виступить на Единбурзькому театральному фестивалі

Український незалежний театр вперше в історії виступить на Единбурзькому театральному фестивалі

Трупа незалежного театру "Мізантроп" візьме участь в одному з наймасштабніших театральних фестивалів світу – в Единбурзькому фестивалі. Вперше український незалежний театр їде до Шотландії. Про фестиваль та про те, як колективу вдалося реалізувати цю мрію, в ефірі "ДеньПРО"на Радіо Промінь розповіла піар-менеджерка театру "Мізантроп" Анна Завальська.

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

Анна Завальська розповіла, що Единбурзький театральний фестиваль Fringe — фестиваль, про який мріють майже всі театральні трупи світу. Втім, хоча деякі українські державні театри вже брали у ньому участь, в Україні досі про нього мало відомо.

"Якщо говорити про незалежні театри — то це дійсно сталося вперше. Ми плекали цю мрію більше трьох років. Ми завжди були таким європейськоорієнтованим театром, а матеріал, з яким ми працюємо, дуже близький сучасному європейському театру. Нам дуже хотілося виїжджати й дивитися найкращі світові зразки і, звичайно, показувати свою творчість для того, щоб відчувати цей обмін, цей потік, цю енергію, яку ми потім можемо повернути до України", — розповіла Анна Завальська.

Минулого року режисер театру "Мізантроп" Ілля Мощицький поїхав на фестиваль як спостерігач. Він вивчав програму, спілкувався зі світовою театральною спільнотою та дійшов висновку, що Единбурзький театральний фестиваль — це та планка, яку "Мізантроп" обов’язково має взяти.

"Ми націлилися на цю авантюру. Авантюру тому, що це дуже фінансово дорога частина, яку незалежний театр собі не може дозволити, самотужки це майже нереально зробити, — пояснила піарниця. — З усього світу з'їжджаються безліч колективів. І два тижні поспіль у цих готичних декораціях міста Единбург представлені усі різновиди театру".

Анна Завальська додала, що театр "Мізантроп" повезе до Шотландії виставу "Король Убю", яка вже відома українському глядачеві.

"Ми гратимемо цю виставу англійською мовою, щоб обійтися без субтитрів. Тим паче, що ця вистава має таку політично-сатиричну тематику і дуже резонує з тими подіями, які зараз відбуваються в Україні, і до цих подій прикута увага світової спільноти. А театр є дзеркалом, яке має показувати такі гострі соціально-політичні ракурси, — переконана Анна Завальська. — Вже є декілька світових театральних критиків, які хочуть побувати на цій виставі у перші дні. Ми показуватимемо цю виставу з 1 по 10 серпня, і якщо будуть гарні відгуки, у нас є усі шанси стати хедлайнерами цього фестивалю".

Нагадаємо, на Спільнокошті триває збір коштів для театру "Мізантроп" на оплату фестивального внеску, проживання та харчування під час фестивалю.