У партії Вакарчука не буде чинних депутатів — голова політсили "Голос" Юлія Клименко

У партії Вакарчука не буде чинних депутатів — голова політсили "Голос" Юлія Клименко

Як формується команда партії лідера "Океану Ельзи", що вона може запропонувати суспільству та чи не шкодує Вакарчук про те, що не балотувався в президенти, розповіла Українському радіо в програмі "Персона грата" голова партії та штабу "Голос" Юлія Клименко.

Ведуча:

Світлана Мялик

Святослав Вакарчук оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі новоствореної партії "Голос". Чому саме зараз та що ви можете запропонувати українцям?

Вакарчук вже давно є активним громадським діячем, який брав участь у багатьох неполітичних проектах в Україні. Але зараз, аби щось змінити в країні, треба йти у політику, а саме в парламент, який впроваджує реальні зміни як у законодавчій сфері, так і в житті українців. Ми розуміємо, що президентські повноваження достатньо обмежені, якщо їх дотримуватися, а парламент — це той орган, який має змінити політику зі старої на нову.

Що стосується способів формування команди. Чи реально долучати людей до команди через Інтернет? Адже Вакарчук закликав людей долучатися до команди, зареєструвавшись волонтером на відповідному сайті.

  Наш досвід не такий великий, як у інших країнах чи, можливо, в інших політичних проектах. Але ми оголосили, що йдемо в політику, 16 травня, а зараз у нас вже близько 15 тисяч зареєстрованих волонтерів. Ми бачимо великий запит суспільства на те, щоб брати реальну участь у політиці. І ми сподіваємося, що зможемо не лише надати волонтерам можливість долучитися до списку в парламент, але й до списків на місцеві вибори.

Пані Юліє, хто зараз є у вашій команді?

Я би розділила команду на дві частини: ті, хто зараз працюють в штабі — це не обов’язково ті, що підуть у парламент. Зараз у нас в штабі працює біля 70 людей. Більшість, відсотків 50, це волонтери, які не отримують платні. Є люди, чиї послуги ми змушені купляти, оскільки це професійні люди, які не можуть дозволити собі працювати безкоштовно. Це організаційна частина команди.

А політична? Хто є вашими союзниками?

У нас на сайті опубліковані 10 критеріїв, за якими ми обираємо людей до списку і на мажоритарку. Це процес ще не завершений, тому я би не хотіла казати наперед. В кінці цього тижня у нас відбудеться з’їзд, де будуть представлені люди, які підуть далі у парламент з політичною командою. Крім того, там буде затверджена й програма, яка зараз поділена на частини, на основі яких ми пишемо законопроекти.

Ви можете назвати першу п’ятірку?

Не можу, тому що я би хотіла, щоб це зробив Святослав, він є лідером партії. Але я хочу наголосити, що Вакарчук не вибирає цих людей персонально. Команда формується прозоро та на рівних засадах незалежно, чи ця людина йде в списку перших п’яти, чи  перших двохсот.

Це будуть люди з-поза політики?

В списку не буде чинних депутатів Верховної Ради.

Суспільство має знати людей, яких воно обирає. Зазвичай команди не формуються за 3-4 місяці до виборів, а за кілька років.

— Я хочу сказати, що Святослав почав формувати свою команду, коли мова йшла про президентські вибори і коли він розумів, що треба йти в парламент. Це буде команда, яку буде не соромно показати. Швидкий 2-місячний період не дозволяє суспільству добре познайомитись із кандидатами, ми вважаємо, що це погано.

Чи не жалкує Вакарчук, що не пішов на президентські вибори? Адже він міг бути на місці Зеленського.

Він вважає, що він на своєму місці. Люди втомилися від старих політиків і чекають змін, незалежно від прізвищ. У нас 28 років фактично не працювали соціальні та політичні ліфти. Люди, яких ми бачимо при владі всі ці роки, не народили нову політичну еліту. Тому Зеленський — це феномен того, що суспільство вимагає зміни. І Вакарчук, і чинний президент є відповіддю на запит змін. Тому Святослав й прийняв рішення йти саме до парламенту, адже це те місце, де реально можна щось змінити.

Як ви плануєте боротися з корупцією?

— Корупція ділиться на два види: у вищих ешелонах влади, коли люди приходять до влади, щоб монетизувати свій інтерес, та побутову, коли ми щось вирішуємо "залагодити". Цю проблему не вирішити однією таблеткою. Аби вирішити побутову корупцію, треба поміняти державну службу, усунувши чиновників від схвалення рішень, максимально оцифрувати всі послуги. Велика корупція долається через зміну політичних еліт: вони повинні прийти в парламент і піти з нього з однаковими статками.

Хто вас підтримує у фінансовому плані? Хто ваші спонсори?

Ми відкрили партійний рахунок кілька днів тому. Перереєстрація партії трохи затяглась. Фактично наповнення розпочалося з п’ятниці минулого тижня. І перший внесок був зроблений Святославом Вакарчуком.

Скільки, нагадайте?

Для фізичної особи це 1,6 млн грн. Для юридичної — 3,8 млн грн. Обмеження є законодавчо визначеними. Усі наші донори — це або фізичні, або юридичні особи, але там не має олігархів.

Вам закидають, що певну роль у фінансовій підтримці і становленні партії "Голос" відіграє бізнесмен Віктор Пінчук? Яка його роль?

Його роль відсутня. Оскільки у нас немає від нього внесків, ні на політичну партію, ні на нашу ГО "Справжні зміни". Безумовно, ми, як і всі інші, прийдемо до пана Пінчука купувати рекламу на телебаченні. Так само як прийдемо купувати її на інших каналах. Як знаєте, більшість медіа належать олігархам. Це одна з наших українських реалій.

Нагадаємо, Святослав Вакарчук оголосив свій намір балотуватися в парламент на чолі новоствореної партії "Голос" на позачергових виборах 21 липня.