Федина про заявлений Зеленським євроатлантичний курс: я б не була такою оптимістичною

Федина про заявлений Зеленським євроатлантичний курс: я б не була такою оптимістичною

Про те, як розцінювати заяви президента щодо незмінності євроатлантичного курсу України, розповіла Українському радіо в ефірі програми "Сьогодні.Вдень" політолог-міжнародниця Софія Федина.

Ведуча:

Галина Бабій

"Попри оптимістичність заяв президента щодо незмінності України в напрямку Європи та НАТО, я би не казала, що все дуже добре, щоб ми не перестали тримати руку на пульсі. Янукович свого часу теж заявляв про євроатлантичну інтеграцію і ми пам’ятаємо, чим це закінчилося: відмовою від заявленого курсу без погодження  з українським народом, Євромайданом та Революцію гідності, коли ми втратили велику кількість прекрасних людей", заявила гостя програми.

На її думку, президент, з одного боку, хоче подобатись всім виборцям, а з іншого — все ж таки має міжнародні зобов’язання, які не може не виконати.

"Брюсселю було дуже важливо знати, з ким вони мають справу. Особливо після зустрічі Зеленського з Макроном, коли газети вийшли з неоднозначними заголовками, та з ситуацією в Україні, коли довкола президента групуються "прорегіонівські" люди, що останні 5 років навіть не потикалися до України", — висловлює свою думку Софія Федина.

Водночас гостя звернула увагу та те, що деякі заяви президента унеможливлюють його подальшу тісну співпрацю з РФ: "Мається на увазі не лише підтвердження готовності України й надалі рухатися до ЄС, але й виступ за посилення санкцій щодо Росії та прохання Зеленського допомогти примусити агресора до миру", каже політолог.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський здійснив свій перший закордонний візит до Брюсселю, де запевнив представників ЄС в незмінності українського курсу на євроінтеграцію.

Слухати повну версію