Рішення Суду ООН щодо Росії очікується на кінець року — дипломат

Рішення Суду ООН щодо Росії очікується на кінець року — дипломат

Слухання в Міжнародному Суді ООН цього тижня не закінчаться остаточним вердиктом. На нього чекаємо до кінця року, проте після оголошення Росія матиме ще 13 місяців на прийняття меморандуму, тому процес триватиме ще близько півтора року, заявив в ефірі програми "Сьогодні.Зранку" дипломат Ярослав Войтко.

Ведучі:

Тамара Гусейнова, Дмитро Хоркін

"Україна направила до суду вагомі докази на підтвердження обвинувачень проти Росії. Нагадаю, йдеться про багато пунктів, зокрема, й звинувачення в наданні зброї незаконним збройним формуванням в окупованому Донбасі, обстрілах житлових кварталів у Маріуполі та Краматорську, обстріли у Волновасі, переслідування кримських татар", розповідає дипломат та експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

За його словами, відомо, що на території Криму школярі навчаються за новими, російськими посібниками, де не лише не засуджується депортація кримських татар, але й прославляється Сталін.

"Україна направила до Гааги свідчення 1400 потерпілих, результати 1800 судових експертиз, 100 тисяч матеріальних доказів злочинів Росії, зокрема й зброю, яку здобули під час сутичок з бойовиками на Донбасі", — говорить гість програми.

Проте, наголошує Ярослав Войтко, цього тижня не варто очікувати остаточного рішення суду, оскільки Росія, використовуючи юридичну казуїстику, намагається затягнути процес і довести, що Суд ООН не має права розглядати позов України проти Росії.

"Цього тижня йдеться про процедурні питання. Остаточне рішення ми очікуємо ближче до кінця 2019 року. Потім й тоді Росія матиме ще одну змогу затягнути процес, оскільки матиме 13 місяців на прийняття меморандуму", — підсумував дипломат.

Нагадаємо, що в понеділок, 3 червня, Міжнародний суд ООН розпочав слухання позову України проти Росії. Україна обвинувачує РФ у порушенні прав людини на окупованих територіях. Засідання триватимуть до 7 червня.

 

Слухати повну версію