Чи дійсно молочна продукція викликає набряки — пояснює біологиня

Чи дійсно молочна продукція викликає набряки — пояснює біологиня

В україномовному Інтернеті можна часто зустріти тезу: "Якщо хочете схуднути, припиніть їсти молочну продукцію. Від неї ми набрякаємо". Дуже категоричне твердження, яке біологиня Дарія Озерна піддала сумніву. Отже: чи дійсно молочна продукція викликає затримку рідини в нашому організмі? У цьому спробували розібратися в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

 

Ведуча:

Дарія Озерна

Ні, це не так. Ця теза пробралася до нас із блогів російських так званих тренерок з краси та способу життя. Наукова і медична англомовна література жодним чином не згадує зв’язок молочної продукції та набряків.

 

Деякі алергени можуть викликати набряки, але молока серед них немає. Американський коледж алергології, астми та імунології нічого не пише про набряки як прояв алергії на молоко.

 

Алергія на молоко проявляється як біль в животі, почервоніння і свербіж губ і рота та кров у випорожненнях. Нестерпність лактози — її слід відрізняти від алергії на молоко — проявляється як діарея, газоутворення, кольки в животі, але не як набряки. Тому якщо у вас набрякають повіки чи ноги, не треба відмовлятися від сиру чи йогурту.

 

Що може викликати набряки і як цього запобігти. Мовою медицини набряки називаються едема. Якщо вода затримується в ногах, ми відчуваємо важкість та біль в суглобах. Едема повік проявляється як великі мішки під очима. Причиною едеми є затримка води в просторі між клітинами. На це впливає гормональний фон, баланс електролітів, наша вага і фізична активність. Зокрема, гормон прогестерон, що виробляється в другій фазі менструального циклу та під час вагітності, викликає затримку води в тілі. Ми можемо набрати декілька кілограмів рідини, але згодом вона виводиться. Спробуйте відстежити, чи постійно  у вас набряклі ноги чи обличчя, чи періодично. Можливо, причина в гормонах.

 

Набряки можуть виникати при хворобі нирок чи серця. Тому варто не експериментувати із молочною продукцією, а зробити електрокардіограму і проконсультуватися із лікарем.

 

Наш раціон все ж впливає на водний баланс. Якщо ми їмо багато солоного, солодкого або мало п’ємо, то вода починає затримуватися в міжклітинному просторі. Потрібно зменшити кількість солі в стравах, але достатньо пити. Якщо із судинами, серцем і нирками все гаразд, це не викликатиме набряків.  Якщо ж вода у вас затримується в тілі, є гіпертензія, то лікар має прописати діуретики. Це ліки, які слід постійно пити за прописаною лікарем схемою.

 

Їжте полуницю та пийте чай із шипшини чи гібіскусу  — вони мають сечогінну дію і запобігатимуть набрякам.  Все складніше, ніж пишуть в Інтернеті. Варто бути уважним до себе і консультуватися із лікарем.

 

Прослухати детальніше можете за посиланням

 

Фото pixabay.com