В ОТГ є проблеми з сортуванням та переробкою сміття — дискусія

В ОТГ є проблеми з сортуванням та переробкою сміття — дискусія

Як часто у громадах забирають сміття? Чи є несанкціоновані сміттєзвалища? Чи є у планах встановлювати сміттєві баки на роздільне сміття? На ці та інші запитання в ефірі програми "Сучасна громада" на Українському радіо відповідали Наталія Давиденко, начальник дочірнього підприємства "Комунтех" Новосанжарської селищної ради на Полтавщині, та Тетяна Криворучко, голова Жванецької ОТГ на Хмельниччині.

Ведучий:

Денис Денисенко

Чого вдалося досягти і які проблеми на сьогодні є в ОТГ?

Наталія Давиденко: — Проблеми не з утилізацією, а з роздільним відбором і виробництвом. Питання з розділом сміття ми намагаємося вирішити самотужки — плануємо в майбутньому придбати спеціалізовані сортувальні баки на поліетилен, скло, обладнати майданчики для їхнього розміщення, запровадити спеціальні рейси сміттєзбиральних автомобілів для збору відсортованого сміття, створити систему бонусів для людей, які сортують сміття. Такі відходи — це ще й вторинна сировина. На полігоні твердих побутових відходів вже сортується сміття. А от щодо переробки сміття, на мою думку, є проблема для держави. Якщо найближчим часом на ухвалять закон, який би обмежував використання пластикових пакувальних матеріалів, замінивши їх папером, то проблема утилізації буде масштабною.

Нещодавно у нас, у Нових Санжарах, була проблема з розміщенням гілля, особливо багато якого накопичувалося навесні. Ми придбали спеціалізований гілкоподрібнювач. Подрібнене гілля зараз стало паливом для комунального підприємства.

— Нещодавно була затверджена стратегія поводження з відходами у Полтавській області. Що дала ця стратегія? Яких результатів вдалося досягти?

Наталія Давиденко: — Проблеми з поводженням з твердими побутовими відходами ми вирішуємо на місцях завдяки тісній співпраці органів місцевого самоуправління і комунального господарства, тісній співпраці депутатського корпусу. У нас затверджені маршрути сміттєзбиральної техніки на території нашої Новосанжарської ОТГ, тож своєчасно збираються тверді побутові відходи і вивозяться на звалище. У нас же є полігон твердих побутових відходів, збудований з дотриманням санітарно-екологічних і будівельних норм. Він практично новий, адже почав працювати у 2013-му році. Поки збудовано і введено в експлуатацію лише першу чергу полігону. На даний час у нас перша черга на 50 відсотків заповнена твердими побутовими відходами.

— Поговорімо про формування культури сортування сміття. Чи склалася вона в мешканців ОТГ?

Наталія Давиденко: — На даний час питання із сортуванням є, саме пластику, поліетилену, паперу, скла. У нас уже так давно повелося, що все має бути, як у господаря. У нас заведено толоки, дні благоустрою, коли всі установи й підприємства навесні, впродовж літа, осені, виходять, збирають усе сміття.

Крім того, двічі на тиждень у визначені для цього місця, за встановленими графіками, приїжджає спеціальна сміттєзбиральна техніка і забирає винесене людьми сміття, потім транспортує і розміщує відходи на комунальному полігоні.

— З якими проблемами на цей час зіштовхується ваша ОТГ?

Тетяна Криворучко: — Нашій громаді нещодавно виповнився перший рік. У нас, я можу сказати, трохи більша проблема, адже у нас 15 населених пунктів і населені пункти розміщені на великій відстані один від одного. За цей час нам довелося подолати значну кількість проблем.

Проблема з утилізації твердих побутових відходів одна з надзвичайно чутливих у нашій громаді, оскільки Жванецька ОТГ міститься на території Національного парку "Подільські товтри". Це, відповідно, створює для нас дуже багато обмежень. Насамперед у нас проблема з тим, що у нас є чотири сміттєзвалища з розробленими паспортами, але на відміну від моєї колеги, у нас немає погодження і затвердження, адже це Національний парк. Тож своє сміття ми змушені возити дуже далеко. Площа громади понад 200 квадратних кілометрів і через це створює певні проблеми з вивезенням сміття. Проте цього року ми розробили графік, уклали договори, запрацювало комунальне підприємство, яке було в одній із сільських рад і ми почали…

Завдяки коштам з інфраструктурної субвенції придбали трактор з причепом і подрібнювач гілок. Гілки у нас ідуть на те, щоб опалювати школи й садочки, адже у нас чимало твердопаливних котлів. Також у нас є багатоповерхівки, колишні військові містечка, там є спеціально облаштовані майданчики на сміття. Наше комунальне підприємство забирає це сміття і систематично вивозить на полігони міст Хотина або Кам’янця-Подільського, оскільки на свої ми не можемо вивозити. Проте питання вивчається на рівні обласної адміністрації, щоб нам погодити ці сміттєзвалища.